Свет

Рат убрзава борбу за права ЛГБТ војника у Украјини

Док се влада Зеленског позива на ратне околности као препреку за усвајање закона који би омогућио озваничење истополних заједница, активисти истичу да су геј војници често злостављани чак и на линијама фронта
Рат убрзава борбу за права ЛГБТ војника у УкрајиниGetty © Maciej Moskwa / Stringer

Нацрт закона који би дао правни статус истополним партнерствима представљен је ове године у украјинском парламенту, а невладин сектор ради на томе да се што пре усвоји како би се свим војницима ЛГБТ опредељења који се боре за Украјину показало да их земља за коју су спремни да умру – поштује и брине за њих, изјавила је тамошња посланица Ина Совсун, која је и израдила поменути нацрт, а пренео британски "Гардијан".

"Морамо да усвојимо овај закон док траје рат, како би се наши војници на бојном пољу осећали сигурније. Али и да би знали, када буду поново у цивилу, да смо се борили за њих док су били у рововима", надовезао се активиста групе "ЛГБТ милитари" Максим Потапович.

Рат је указао на хитност борбе за једнака права ЛГБТ Украјинаца и против хомофобије, рекао је Потапович и додао да се они заиста осећају да у рату њихов живот може веома брзо да се заврши, па желе да живе слободно колико год је то могуће. Желе да више не крију своје опредељење упркос хомофобији у њиховим јединицама.

"Гардијан" истиче да је Украјина постигла огроман напредак у погледу ЛГБТ права, али да је хомофобија и даље распрострањена, да су геј војници често злостављани чак и на линијама фронта, а да устав дефинише брак као заједницу између мушкарца и жене.

Такође, влада украјинског председника Владимира Зеленског се позива на ратне околности као препреку за усвајање закона који би омогућио озваничење истополних заједница, односно решио би нпр. доношење лекарских одлука ако су њихови ближњи повређени, обезбедио финансијску подршку партнерима погинулих војника итд.

Недавно истраживање је показало да 58 одсто Украјинаца гледа благонаклоно на ЛГБТ сународнике или је пак неутрално с тим у вези. Иако је то мали проценат у поређењу с Великом Британијом и другим западноевропским земљама, представља значајно и брзо побољшање.

"У 2016. радило се само о 30 одсто, тако да смо удвостручили проценат за пет или шест година, нешто што су други ЛГБТ покрети постизали за 10 или 20 година.  Већина Украјинаца – више од 80 одсто – подржава геј војнике који служе војску". закључио је Потапович.

image