Свет

Велика Британија: ЛГБТ војници отпуштани, малтретирани и затварани

Многи запослени у британској војсци били су приморани да пију лекове и да разговарају са психијатрима, а већина ЛГБТ ветерана је, након тог третмана, искусила сиромаштво, бескућништво и психичке тешкоће
Велика Британија: ЛГБТ војници отпуштани, малтретирани и затвараниGetty © Matt Cardy / Stringer

Више од 100 британских ветерана, који су припадници ЛГБТ заједнице, први пут су описали на који начин су "хомофобични прописи" у војсци утицали на њихово ментално здравље и финансије.

Истраживање Универзитета Нортамбрија и војне ЛГБТ добротворне организације "Фајтинг вит прајд" (Борба са поносом), показало је да је на хиљаде запослених у британској војсци било суочено са отпуштањем, губитком пензије, па чак и затварањем, као и инвазивним медицинским прегледима до јануара 2000. године, пише лондонски "Тајмс".

Многи су били приморани да пију лекове и да разговарају са психијатрима, а већина ЛГБТ ветерана је, након тога, искусила сиромаштво, бескућништво и психичке тешкоће, преноси Танјуг.

У закључцима истраживања се наводи да је 82 процента испитаника било подвргнуто истрагама, док 72 одсто њих сматра да су били оклеветани и "третирани као криминалци".

Процес отпуштања укључивао је испитивање од стране Одељења за специјалне истраге војне полиције (СИБ).

"Током читавог процеса био сам потпуно сам, без икаквог представника. Није ми речено шта се дешава и због чега. Најгори део процеса је био ненајављени састанак са СИБ-ом у затворској ћелији", рекао је један ветеран чије име није објављено.

Он је навео да су му у једном медицинском центру инспектори рекли да мора да иде на лекарски преглед јер су мислили да је геј.

Други испитаници су рекли да су били приморани да узимају лекове како би се променило њихово "геј понашање", као и да су били подвргнути интензивној психијатријској процени.

Тревор Скингл, који се придружио војсци када је имао 17 година, изјавио је да је покушао да се убије током службе јер се уморио од скривања своје сексуалности.

"После две године проведене у резервном саставу, послао сам писмо од психолога који потврђује да сам геј, након чег сам добио писмо од Министарства одбране у коме је писало: 'Ваша служба је прекинута на дан овог писма'", изјавио је Скингл.

Још један анонимни испитаник рекао је да су га виши официри натерали да својој мајци каже да је геј.

"Позвали су моју мајку да ми кажу да сам отпуштен након што сам јој рекао да одлазим својом вољом", рекао је он.

Из организације "Фајтинг вит прајд" процењују да су животи између 2.000 и 5.000 ветерана били озбиљно угрожени политиком "забране хомосексуалаца", додајући да многи и даље имају кривични досије због њихове сексуалне оријентације.

Организација тражи извињење од премијера, брисање кривичних досијеа и одштету за ЛГБТ ветеране од 100.000 фунти по особи.

Из британске владе саопштили су да су поносни на своје ЛГБТ+ ветеране, као и да су захвални на њиховој служби у одбрани Уједињеног Краљевства.

Додали су да је завршена независна ревизија, као и да је извештај поднет влади.

"Пажљиво ћемо размотрити налазе и одговорити на време", навели су из владе.

image