Свет

Трампова компанија: Не треба нам тим који ће да надгледа наше финансије

Корпорација бившег америчког председника оптужена за кривична дела у припреми годишњих извештаја о финансијском стању од 2011. до 2021. године
Трампова компанија: Не треба нам тим који ће да надгледа наше финансијеwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Pavlo Gonchar

Компанија бившег америчког председника "Трамп организација" затражила је од суда у Њујорку да не прихвати захтев државног тужилаштва о именовању тима који ће надгледати њене финансијске извештаје, пише "Ројтерс".

Према тужби која је поднета суду на Менхетну, компанија Доналда Трампа оптужена је за кривична дела у припреми годишњих извештаја о финансијском стању у периоду између 2011. и 2021. године. 

Међу оптуженима су и синови бившег председника Доналд Трамп Млађи и Ерик, као и ћерка Иванка.

Државна тужитељка Летиша Џејмс изјавила је да су Трамп и његова организација погрешно представљали вредност својих некретнина како би добијали повољне кредите и пореске олакшице.

Након тих оптужби, Џејмс је од судије тражила да именује тим који би проверио информације које је компанија давала рачуновођама, зајмодавцима и осигуравајућим кућама, као и сваку продају веће имовине.

Међутим, из Трампове организације одговорили су оптужбом да је тужитељка израдила предлог како би оправдала давање "запањујуће прешироких" овлашћења тиму да надгледа "веома успешно приватно предузеће", без доказа да се превара заиста догодила.

"Овакви напори да се компанија национализује су уставом забрањени", поручила је Алина Хаба из адвокатског тима Доналда Трампа.

Иначе, у Сједињеним Државама, државни тужиоци добијају поверење грађана на изборима, а према последњим истраживањима јавног мњења, Летишу Џејмс (Демократска партија) највероватније ће заменити Мајкл Хенри (Републиканска партија). 

Поред те битке за државног тужиоца Њујорка, анкете показују да би на новембарским изборима Њујорк могао да остане и без гувернерке из Демократске партије, с обзиром на то да се републиканац Ли Зелдин озбиљно приближио досадашњној гувернерки Кејти Хокул.

image