Свет

Трамп: Желео сам добре односе са Путином и Сијем

Истрага о наводном мешању Русије у америчке изборе 2016. уништилa je шансе да се поправе односи између две земље, рекао је Трамп током разговора са новинаром Бобом Вудвордом
Трамп: Желео сам добре односе са Путином и Сијем© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Бивши амерички председник Доналд Трамп залагао се за добре односе Сједињених Америчких Држава са Русијом и Кином, објављено је у новој аудио књизи новинара Боба Вудворда.

Током разговора који су, укупно, трајали више од осам сати, Трамп је новинару "Вашингтон поста" рекао да је ФБИ истрага о мешању Русије у председничке изборе 2016. "уништила све шансе" да се поправе односи између две земље.

"Допада ми се Путин. Наш однос би требало да буде врло добар. Залагао сам се за добре односе са Русијом, Кином и осталима", истакао је Трамп током разговора са Вудвордом у јануару 2020. године.

Он је додао да је "добра ствар, а не лоша" бити у добрим односима са Русијом, "поготово због тога што они поседују ј...не 1.332 нуклеарне бојеве главе".

Објављивање ових разговора долази у моменту када се очекује да ће Демократска партија изгубити већину у Конгресу након новембарских међуизбора. Управо су демократе покренуле истрагу против Трампа због наводнe подршке Кремља коју је добио током предизборне кампање. 

Међутим, трогодишњи напори да се поткопа легитимет Трамповог доласка на власт - остали су безуспешни.

У разговорима са Вудвордом, Трамп је истакао да је у добрим односима и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

"Одлично се слажем са Ердоганом, и поред тога што сви кажу да је он ужасан човек. Али, знате, мени то добро иде", навео је бивши председник САД.

Он је истакао да се чешће боље споразумева са "јачим и подлијим" лидерима.

"Можда то није лоша ствар. Не допадају ми се толико они мекши лидери, нити се толико слажем са њима", закључио је Трамп.

"Трампове траке" je последња у низу књига разговора Боба Вудворда и Доналда Трампа. Широј јавности, Вудворд је познатији као истраживачки новинар који је заједно са колегом Карлом Бернстином открио аферу "Вотергејт" која је довела до оставке Ричарда Никсона 1974. године.

image