Свет

Републикански кандидат: Украјина мора да начини велике уступке Русији да би се САД посветиле Кини

Посао председника САД је да се брине о америчким интересима, што војна подршка Украјини против Русије – није, истакао је Вивек Рамасвами
Републикански кандидат: Украјина мора да начини велике уступке Русији да би се САД посветиле Кини© Tanjug/AP Photo/Paul Beaty

Најмлађи републикански председнички кандидат за изборе 2024. Вивек Рамасвами сматра да Сједињене Државе морају да натерају Украјину да направи велике уступке Русији како би се окончао рат, а да би Америка могла да се фокусира на прави проблем – Кину.

"Посао председника САД је да се брине о америчким интересима", рекао је он на "Еј-Би-Си њузу", тврдећи да је војна подршка Украјини против Русије мање важан циљ од суочавања с Пекингом.

Будући да је у Њу Хемпширу изјавио да неће потрошити ни новчић америчког новца на рат који не утиче на интересе САД, водитељка га је питала – зар није у америчком интересу да Русија не заузме Украјину?

"Мислим да то није наш главни спољнополитички приоритет", поновио је Рамасвами, те додао: "Није у реду што је Русија напала суверену земљу која је њен сусед. Али наша највећа војна претња је кинеско-руски савез. Даљом борбом у Русији, даљим наоружавањем Украјине, гурамо Русију у наручје Кине."

Републиканац је рекао да би он зато завршио рат.

"Треба да окончамо рат у Украјини мирним путем, као и да се учине неки велики уступци Русији, укључујући замрзавање тренутних линија контроле у стилу ​решења корејском рату … што Украјина не би желела. Такође, требало би да се трајно не дозволи Украјини да уђе у НАТО, а да Русија заузврат напусти војни споразум с Кином", прецизирао је Рамасвами.

За Рамасвамија је кључно спречити потенцијални рат на Тајвану.

"Кина ће хтети Тајван, а САД неће желети да буду уплетене истовремено у два сукоба са две нуклеарне силе. Али ако Русија више не стоји иза Кине и обрнуто, бићемо на јачој позицији", закључио је он за "Еј-Би-Си њуз".

image
VV inauguration
banner