Свет

Краљ Флориде или већи Трамп од Трампа: Шта би свет и Србија могли да очекују од Рона Десантиса?

За наше просторе Десантис као да није ни чуо, што са једне стране може да буде добро, а са друге оставља могућност да по инерцији, попут Буша Млађег и Трампа, и он преузме Клинтонову политику из деведесетих, упозорава Небојша Малић за РТ Балкан
Краљ Флориде или већи Трамп од Трампа: Шта би свет и Србија могли да очекују од Рона Десантиса?Getty © Photo by Joe Raedle

Можда најпопуларнији гувернер у САД Рон Десантис званично је објавио да улази у трку за председничког кандидата Републиканске странке у којој ће му главни ривал бити бивши председник САД Доналд Трамп. За многе гласаче он и даље представља велики "знак питања", а главна дилема и за саме републиканце остаје да ли је Десантис човек естаблишмента, оцењује за РТ Балкан аналитичар и политиколог Александар Павић.  

"Значајан је индикатор то што синоћ у објави кандидатуре Десантис ниједном није говорио о спољној политици. Није поменуо ни Украјину ни Кину, а није ни, као што то Трамп уме да ради, критиковао глобалисте", објашњава саговорник РТ Балкан који подсећа да ставови које је гувернер Флориде износио о америчкој спољној политици нису увек били сасвим доследни.

Десантис је, наиме, раније описао сукоб у Украјини као "територијални спор" који не представља "витални национални интерес" Сједињених Држава.

Као виталне америчке интересе, са друге стране, Десантис је навео "заштиту америчких граница, подршку војсци САД, достизање енергетске сигурности и независности и суочавање са изазовом који представљају економска, културна и војна моћ Кине", при чему је критиковао Бајденову администрацију због тога што Кијеву исписује "бланко чекове".

Десантисови спољнополитички ставови се не разликују драстично од Трампових, осим можда по интензитету по неким питањима, оцењује за РТ политички аналитичар и историчар из САД Небојша Малић. 

"На пример, и један и други недвосмислено подржавају Израел и не гледају благонаклоно на Уједињене нације. Да ли из принципа, или због велике кубанске дијаспоре на Флориди, Десантис често осуђује 'комунизам' и својевремено се залагао за неуспешни преврат у Венецуели (који је Трампу осмислио архи-неоконзервативац Џон Болтон)", додаје он.

За наше просторе, објашњава Малић, Десантис као да није ни чуо, што са једне стране може да буде добро, а с друге стране оставља могућност да по инерцији, попут Буша Млађег и Трампа преузме досадашњу политику, односно Клинтонову политику из деведесетих. 

На крилима безбедне спољне политике естаблишмента

То што је Десантис сукоб у Украјини прво назвао европским граничним спором, да би се убрзо после повукао на званичну причу како је Путин "ратни злочинац", сугерише да на њега има превише утицаја анти-трамповска струја у Републиканској партији, односно амерички естаблишмент и "дубока држава", наводи Малић.

У истом кључу, Павић објашњава да се гувернер Флориде након првобитних изјава веома брзо кориговао.

"Када се изјашњавао о Украјини он је прво изнео став близак Трамповом: да то није њихов рат и да не разуме зашто Америка ту баца новац, да би се касније врло брзо кориговао, што показује да он и те како има коректоре у дубокој држави", оцењује Павић. 

"Мислим да он има велике амбиције", рекао је након тога "кориговани" Десантис о председнику Русије Владимиру Путину.

Како је тада навео, сматра да је председник Русије "непријатељски настројен према САД, али да нема способност да оствари своје амбиције". 

"Русија је у суштини бензинска пумпа са гомилом нуклеарног оружја, а једна од ствари које бисмо могли да радимо боље је да користимо сопствене енергетске ресурсе у САД", истакао је Десантис, очигледно понављајући реторику и синтагме покојног републиканског сенатора и председничког кандидата Џона Мекејна, познатог по ратоборном односу према Русији и изјави да је Русија "бензинска пумпа која се маскира у државу".

Када је у питању Кина, ни Трамп ни Десантис не искачу из антикинеске матрице, с тим што Трамп јасно говори да је против рата са Кином, а Десантис се по том питању уопште није изјаснио, указује Павић.

Како закључује, иако се не може рећи да је Десантис црно-бела фигура, веома је видљиво да се, када је у питању спољна политика, последњих месеци он практично повукао на безбедну политику естаблишмента, или да барем "гледа да јој се не замери".

Антиестаблишмент (анти)ковид херој Флориде

С друге стране, оно што је од Десантиса на домаћем плану направило неку врсту антиестаблишмент фигуре било је брзо окончавање локдауна за време пандемије вируса ковид-19, напомиње саговорник РТ Балкан.

"Он је врло брзо изашао из Фаучијевог ковид наратива тадашњих власти, и у том смислу се, чак и више него Трамп, супротставио естаблишменту. Трамп се, насупрот томе, хвалио како је експресно одобрио пуштање у оптицај Фајзерове вакцине", наводи Павић, подсећајући да је Флорида за време пандемије и закључавања била једна од најслободнијих држава.

Десантис се показао као изузетан гувернер Флориде, јер је кренуо драстично другачијим курсем од осталих америчких гувернера током пандемије и не устручава се да ратује против "воукизма" и мејнстрим медија, оцењује Малић.  

Десантис и Трамп: Зла крв између ментора и најбољег ученика

Можда данас постоји зла крв између Десантиса и Трампа, али то није одувек тако, пише АП поводом Десантисове кандидатуре.

Десантис је признао да вероватно не би постао гувернер Флориде без Трампове подршке 2018. године. Он је присвојио и Трампов ватрени наступ, његову популистичку политику, па чак и понеке аспекте његове реторике и гестикулације, додаје агенција.

Трампов најбољи ученик је гувернер Флориде Роналд ДеСантис чија је јавна персона изграђена на презиру према људима које Трампови следбеници понајвише не подносе, попут бивше председнице Представничког дома Ненси Пелоси и главног епидемиолога др Ентонија Фаучија, писао је раније "Блумберг".

"Трамп и Десантис су у лошим личним односима, могуће због тога што и Трамп верује да ће му Десантис бити главни ривал", оцењује Павић, додајући да нови републикански кандидат у синоћној објави кандидатуре није ни споменуо бившег шефа и председника САД.

Трамп, са друге стране, свог супарника јавно омаловажава, скоро да га вређа, на пример, да је "оперисан од личности" и да није лојалан, а могуће је и да њих двојица имају неку личну размирицу, додаје аналитичар. 

Трамп је гувернера Флориде између осталог називао и "Рон ДеСвети" и "Ћуфтасти Рон", а на друштвеним мрежама је доводио у питање и његову сексуалну оријентацију, сугеришући да се Десантис понашао неприлично у односу са малолетним ђацима када је својевремено у својим раним двадесетим био запослен као професор у средњој школи, пренео је АП.

Како пише "Блумберг", иако су га мејнстрим медији називали "дисциплинованим" или "паметним" Трампом, ученика од учитеља одваја то што је Десантис ћутао после председничких избора 2020.

На крају дана, чини ми се да је највећи мотиватор у целој причи сујета, оцењује Малић.

"Трамп се кандидује да би осветио пораз на изборима 2020. године, док су Десантису изгледа суфлирали да би он био бољи Трамп од Трампа", додаје Малић, оцењујући да ни Десантис ни Трамп, а ни републиканци генерално, у смислу мобилизације страначког апарата, гласача, посматрача, и адвокатуре, нису урадили ништа да спрече "још једну 2020."

Политичку каријеру четрдесетчетворогодишњег гувернера Флориде обележио је нагли успон од слабо познатог члана Конгреса, преко гувернера у два мандата, до једног од водећих политичара у земљи. Међутим, како тврди АП, упитне су његове способности да се повеже са бирачима и партијским лидерима "на личном нивоу".

Углавном из тог разлога, већина републиканске конгресне делегације Флориде већ је подржала Трампа, а не Десантиса. 

Последњих недеља су се појавиле и бројне анегдоте о томе у којој мери је у досадашњој каријери Рон Десантис "игнорисао колеге републиканске званичнике".

Наводи се да је имао потешкоће да окупи и задржи близак тим сарадника на високом нивоу, а његова супруга Кејти Десантис, бивша телевизијска новинарка, сматра се његовим главним политичким саветником.

Док се удвара бирачима, Десантис се повремено мучи да покаже харизму и брзе оштроумне опаске које често карактеришу успешне кандидате. До сада се као гувернер трудио да избегне јавне наступе без унапред написаних говора, што је за председничког кандидата тежак, ако не и немогућ задатак, преноси АП.

Председнички кандидат Републиканске странке, који би требало да буде познат у првој половини наредне године, биће ривал актуелном председнику САД Џозефу Бајдену на изборима 5. новембра 2024. године.

Уз Трампа и Десантиса, у трци за председничког кандидата републиканаца тренутно су и бивша амбасадорка САД у УН Ники Хејли, сенатор из Јужне Каролине Тим Скот, бивши гувернер Арканзаса Аса Хачинсон и предузетник Вивек Рамасвами, а верује се да је потенцијални кандидат и бивши потпредседник САД Мајк Пенс.

Анкете које се ових дана ужурбано спроводе међу републиканским гласачима, иначе, у просеку показују да Трамп убедљиво води с преко 53 одсто подршке наспрам Десантисових 21 одсто, док нико други не стиже ни до 5 одсто подршке.

image