Свет

Предизборна трка међу републиканцима: Десантис све оштрије о Трампу

Десантис је почео да прави оштре контрасте са Трампом, описујући бившег председника као политичара који је залутао и који је постао креатура владе коју је требало да трансформише и то зато што је био превише спреман на компромисе
Предизборна трка међу републиканцима: Десантис све оштрије о Трампуwww.globallookpress.com © Kyle Mazza

У првој недељи своје председничке кампање за изборе 2024. године, гувернер Флориде Рон Десантис напорно је радио да себе представи гласачима као правог кандидата, али је исто толико напора уложио да "опише" човека који му стоји на путу за републиканску номинацију, наводи "Ројтерс".

Обилазећи три државе са раним гласањем, Десантис (44) је тврдио да је конзервативнија и доследнија алтернатива Доналду Трампу, бившем председнику и тренутном лидеру у трци за председничку кандидатуру међу републиканцима.

Трамп је узвратио на ове тврдње, што не само да је појачало тензије у републиканској трци, већ је и пружило увид у Десантисову стратегију.

Наиме, пролазећи Ајову, Њу Хемпшир и Јужну Каролину, гувернер је наставио да се представља као непомирљиви противник абортуса, имиграције, државне потрошње, криминала и ЛГБТ права.

Али по први пут, Десантис је почео да прави оштре контрасте са Трампом, описујући бившег председника као политичара који је залутао и који је постао креатура владе коју је требало да трансформише и то зато што је био превише спреман на компромисе.

Трампов табор покушао је да уради исто Десантису, називајући га марионетом и умањујући његова достигнућа на месту гувернера Флориде. У странци у којој је још увек привлачно бити политички аутсајдер, ниједан од њих не жели да буде означен као кандидат естаблишмента.

Позиционирање

Десантисова турнеја у наведеним државама - у којима ће следеће године бити одржани први предизбори Републиканске странке - имала је за циљ да се он брзо позиционира као Трампова највећа претња.

У својим говорима није директно критиковао Трампа, већ је износио нејасне референце, говорећи публици да је он кандидат који ће коначно да обезбеди јужну границу САД или да је "руковођење" важније од "изградње бренда". 

Био је то начин да Десантис поручи Трамповим присталицама да ће наставити свој посао, али да неће правити од њих своје непријатеље вређањем бившег председника, који још увек има много врло лојалних присталица.

Али у обраћању медијима, Десантис је био мање опрезан. Истакао је да се Трамп, његов главни ривал, померио "лево" током мандата у Белој кући и да више није исти кандидат који се кандидовао 2016.

Десантис је у интервјуу за радио станицу у Њу Хемпширу оценио као "инфантилну" Трампову склоност да својим противницима даје надимке.

"Мислим да то није оно што бирачи желе и искрено, мислим да је његово понашање, које је такво већ годинама, један од разлога зашто сада није у Белој кући", рекао је Десантис.

Десантис је упоредио Трампово време проведено на функцији са оним што је сам урадио као гувернер Флориде, где су он и републиканско законодавство спровели велики број конзервативних реформи.

"Увек ће постојати начини да кажете да нешто не можете да урадите. Увек ће постојати изговори које можете да понудите", поручио је Десантис окупљенима у Гилберту у Јужној Каролини . 

Према најновијем истраживању Ројтерса и Ипсоса, за сада међу републиканцима доминира Трамп са подршком од 49 одсто, док је Десантис следећи са 19 одсто.

image