Свет

Здрава исхрана прва жртва финансијске кризе у Британији

Свеже поврће и риба отпадају са јеловника, а замрзнуте пице и прерађено месо постају јела дана
Здрава исхрана прва жртва финансијске кризе у Британијиwww.globallookpress.com © Jon Super/XinHua

Многа британска домаћинства одустају од здравије исхране јер их растућа инфлација гура ка јефтинијим прерађеним оброцима, показују подаци потрошача и стручњаци који су забринути да ће Велика Британија постати нација гојазних.

Како цене намирница расту широм света, цена свеже хране је у великој мери надмашила прерађене и упаковане производе, показује званични индекс потрошачких цена у Великој Британији (ЦПИ).

Цене свежег поврћа порасле су за око 14 одсто у септембру у односу на исти месец прошле године, на пример, док је свеже говеђе месо такође скочило за 14 одсто, риба 15, живина 17, јаја 22, а млеко са ниским садржајем масти за 42 одсто.

У међувремену, усољено или димљено месо, попут сланине спорије је поскупело за око 12 одсто, цена замрзнутих пица порасла је за скоро 10 посто, слатке грицкалице за шест, а чоколада нешто више од три посто.

Мењају се навике

Навике у куповини се такође мењају, показују подаци компаније "Ниелсен Ај-Кју", која је за Ројтерс направила потрошачку корпу од 37 прехрамбених производа.

Обим продаје свежег поврћа пао је за више од шест посто и свежег меса за седам одсто у августу, на пример, док је продаја грицкалица и слаткиша порасла за скоро четири посто.

Ови подаци, наводи агенција, показују растући тренд ка куповини прерађене хране, што је изазвало забрунутост међу заговорницима јавног здравља.

"Постоји много доказа да лоша исхрана без воћа и поврћа има озбиљне последице по здравље", рекла је Шона Гуди, менаџерка за истраживање политике у Фондацији за храну, британској добротворној организацији која промовише здраву исхрану.

"Такође знамо да је јефтина, високо обрађена храна она која ће највероватније изазвати гојазност", додала је Гуди.

Страх од поскупљења

Паковани прехрамбени производи често садрже нездраве нивое соли, масти и шећера, плус појачиваче укуса и хемикалије за конзервирање које им дају дужи рок трајања, а повезани су са већим ризицима од гојазности, срчаних болести, дијабетеса типа 2 и одређених врста рака.

Британија је већ на челу "епидемије гојазности" широм Европе, где је скоро 60 одсто одраслих дебело или гојазно, што повећава ризик од преране смрти и озбиљне болести, пише у извештају Светске здравствене организације из маја.

Свежа храна је постала скупља јер је енергетски интензивнија за производњу од паковане прехрамбене робе.

Последице раста цена за неке су застрашујуће.

Скоро десет милиона одраслих - или једно од пет домаћинстава - није у стању да стави довољно хране на сто, при чему неки прескачу оброке или гладују по цео дан, показује истраживање Фондације за храну спроведено крајем септембра у целој земљи. То је двоструко више него у јануару.

Британија није сама у суочавању са инфлационом кризом која се удружила са пандемијом и сукобом у Украјини.

Више од половине потрошача у Британији, Француској, Шпанији, Немачкој, Италији и Холандији смањило је куповину основних животних намирница, као што су храна, вожња и грејање, показала је анкета компаније за истраживање тржишта ИРИ спроведена овог месеца.

Тинејџерска линија

Економско здравље Британије је такође искомпликовано њеним изласком из Европске уније и политичким хаосом у виду три премијера за три месеца.

Политички хаос из Даунинг стрита прелио се на грађане, довео до пораста трошкова хипотека за многе породице, фрустрирајући оне који се боре да саставе крај с крајем.

Алексу Спиндлоу је требало мање од годину дана да изгуби све након што га је пандемија оставила без посла продаје робе за концерте. Пре него што је успео да стане на ноге, инфлација је довела до раста његових трошкова и оставила га заробљеног у дуговима.

"Не једем ништа осим тоста са векнама хлеба од 39 пенија за ручак око недељу дана, са стварима попут супер јефтине пице за вечеру“, рекао је 42-годишњак из града Бејсингстоука у јужној Енглеској.

"Изгубио сам много килограма једући мање. Уносим мање хранљивих материја него икад", додао је он. "Отежава размишљање, а управо сам добио нови посао и тренинг је тежак. Руке су ми танке као кад сам био тинејџер."

Одустајање од тренинга

Марк Мекинтош, маркетиншки менаџер и отац двоје деце који живи у близини Оксфорда, свестан је да је његова породица сигурнија од многих других, али се још увек мучи са буџетом за недељни рачун за куповину који је скоро удвостручен у поређењу са пре две године на више од 150 фунти.

"Да, купујемо мање свеже хране, јер нам то помаже да планирамо оброке", рекао је 39-годишњак, који је такође смањио потрошњу енергије и отказао своје чланство у теретани. "Ако је свежа храна јефтинија, онда ћемо то добити, али није често у понуди.

"Нема много простора за спуштање ниже", додао је он. "Покушаћу да узгајам мало нашег поврћа на пролеће, јер то испадне као најисплативије."

image
VV inauguration
banner