Економија

Незапамћен скок цена хране у Великој Британији

Највећи ударац на животни стандард Британаца у последњих 40 година
Незапамћен скок цена хране у Великој Британији© Foto Tanjug/AP Photo/Joshua Goodman

У Великој Британији се дешава скок цена намирница какав није забележен у претходних 40 година, представљајући најновији ударац домаћинствима која се већ једва боре са континуираним растом животних трошкова.

Подаци које је британска Канцеларија за националну статистику објавила у септембру указују да је индекс потрошачких цена досегао 10,1 одсто, док је он износио 9,9 одсто у августу, преноси Ројтерс. Такође се истиче да је британска фунта изгубила још додатних 0,2 одсто у вредности и сада износи мање од 1,13 долара.

Пораст цена хране и безалкохолног пића има највећи удео у инфлацији која погађа Велику Британију. У септембру, цене хране забележиле су пораст од 14,5 одсто што представља највећи скок забележен у овој земљи од априла 1980. године.

Канцеларија за националну статистику додаје да су цене хотелских услуга такође порасле.

"Данашњи подаци указују на опасност да инфлација остаје снажна док економија слаби," изјавио је економиста Пол Дејлс из истраживачког центра Кепитал економикс.

Он је додао да је основна стопа инфлације која не укључује колебљиве промене цена гаса и енергената такође достигла рекордне стопе у односу на претходних 30 година и сада износи 6,5 одсто.

Енергетска криза изазвана сукцесивним санкцијама које је ЕУ наметала Русији током ове године озбиљно је угрозио све аспекте животног стандарда у Британији.

Почетком овог месеца, хиљаде људи изашло је на улице у знак протеста против превисоких цена режије, док је извршни директор компаније Национална мрежа Џон Петигру недавно упозорио становнике ове земље да се могу суочити са искључењима струје у најхладнијим зимским месецима.

image