Економија

Британци гладују због кризе: Милиони људи прескачу оброке

Половина анкетираних у Великој Британији прелази на јефтиније прехрамбене производе које раније нису куповали
Британци гладују због кризе: Милиони људи прескачу оброке© Unsplash

Милиони Британаца приморани су да прескачу оброке или купују јефтинију храну због све виших цена основних производа, саопштила је група за надзор потрошача.

Више од 85 одсто становништва Велике Британије мења своје навике у исхрани како би се суочило са растућим трошковима живота, показала је анкета коју је спровео бренд "Која?".

Инфлација незаустављиво расте, а чак половина испитаника рекла је да се са економском кризом суочава тако што купује производе који су на попусту.

Отприлике сваки пети испитаник каже да је почео да купује већу количину смрзнуте хране и намирница које могу да се припремају у микроталасним уређајима.

Готово сви који су учествовали у анкети кажу да покушавају да уштеде приликом набавке, а половина наводи да је у поптуности прескочила неке оброке. Исто важи и за више од четвртине оних који су своју финансијску ситуацију описали као "прилично тешку".

О јачини кризе говори и чињеница да и готово половина учесника која нема већих финансијски проблема покушава да уштеди приликом куповине прехрамбених производа.

Шефица групе за права потрошача и политику исхране Сју Дејвис позвала је супермаркете да снизе цене здравих намирница како би помогли онима који су у тешкој ситуацији.

"Поразни утицај пораста трошкова живота је довео до тога да милиони људи прескачу оброке или немају могућност да једу здраве намирнице", изјавила је она.

Подаци Канцеларије за националну статистику показују да је индекс потрошачких цена у Великој Британији порастао за 10,1 одсто за годину дана. На ову изузетно високу бројку у септембру највише је утицао управо пораст цена хране.

image