Свет

Будимпешта: Рушење ХЕ Каховка доказ потребе за преговорима

To што се догодило јасно доказује потребу за тренутним прекидом ватре и мирним решењем сукоба, јер живот се може спасити само миром, казао је државни секретар мађарског МСП Тамаш Менцер
Будимпешта: Рушење ХЕ Каховка доказ потребе за преговорима© Tanjug/Ukraine's Presidential Office

Рушење хидроелектране Каховка доказује потребу за мирним решењем сукоба у Украјини, изјавио је државни секретар мађарског Министарства спољних послова за билатералне односе Тамаш Менцер.

"Оно што се догодило јасно доказује потребу за тренутним прекидом ватре и мирним преговорима. Живот се може спасити само миром. Да је одлука о прекиду ватре и преговорима донета јуче, ова трагедија се не би догодила јутрос", изјавио је Менцер.

Наиме, украјинске оружане снаге су раније извршиле серију напада на Новокаховску хидроелектрану и успеле да униште вентиле, што је изазвало неконтролисано цурење воде из акумулационог језера, рекао је градоначелник Нове Каховке Владимир Леонтјев, прецизирајући да је сама брана хидроелектране неоштећена.

Министарство одбране Русије тврди да је брана нападнута ракетним системом "ољха" калибра 300 мм, модификацијом совјетског система "смерч". У нападу су оштећене и турбине, које су и биле главна мета украјинског напада.

У електрани, у тренутку удара, није било цивила, а санацију штете на себе је одмах преузела руска војска.

Од почетка сукоба, Мађарска се доследно противила санкцијама руским енергетским ресурсима и испоруци оружја Украјини. 

У марту 2022. године мађарски парламент је донео уредбу о забрани испоруке оружја Украјини са територије земље. Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је да Будимпешта настоји да обезбеди територију Закарпатја, где живе Мађари, јер би снабдевање оружјем преко њене територије постало легитимни војни циљ Руске Федерације. 

Руководство земље је више пута наглашавало да се Мађарска залаже за рани почетак мировних преговора.

image