Русија

Небензја: Кијевски режим и западне земље у потпуности одговорни за напад на Каховску ХЕ

Москва сматра да је Кијев извео напад на Каховску хидроелектрану како би прегруписао своје снаге и нанео хуманитарну штету становништву тог подручја, казао је стални представник Русије при УН
Небензја: Кијевски режим и западне земље у потпуности одговорни за напад на Каховску ХЕwww.globallookpress.com © Photographer Lev Radin/Keystone Press Agency

Кијев и земље које спонзоришу кијевски режим су у потпуности одговорни за трагедију која се десила због рушења Каховске хидроелектране, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја, преносе "РИА Новости".

"Русија сматра да је Кијев извео напад на Каховску хидроелектрану како би прегруписао своје снаге и нанео хуманитарну штету становништву подручја у близини хидроелектране", казао је Небензја на седници Савета безбедности УН.

Он је нагласио да Москва жали што њени позиви генералном секретару УН да учини све што је могуће да спречи овај ужасни злочин нису на одговарајући начин узети у обзир.

Небензја је позвао УН да приликом истраге овог инцидента не понови грешке које су начињене по питању истраге претходних инцидената у Бучи и по питању дизања у ваздух гасовода "Северни ток".

"Желели бисмо да спроведемо истрагу о многим инцидентима, као што су Буча или 'Северни ток', али то се није догодило. Овога пута то не би требало да се понови", истакао је.

Дугорочне последице по обе стране

Урушавање Каховске хидроелектране имаће дугорочне последице за обе стране украјинског конфликта, изјавио је заменик генералног секретара УН.

Он је навео да УН тренутно не располажу независним подацима о рушењу хидроелектране и да је УН спремна да свим грађанима који су погођени због рушења хидроелектране пружи сву неопходну помоћ иако то "неће бити лако".

Подсетимо, украјинске оружане снаге су раније извршиле серију напада на Новокаховску хидроелектрану и успеле  да униште вентиле, што је изазвало неконтролисано цурење воде из акумулационог језера, изјавио је градоначелник Нове Каховке Владимир Леонтјев, прецизирајући да је сама брана хидроелектране неоштећена.

Министарство одбране Русије тврди да је брана нападнута ракетним системом "ољха" калибра 300 мм, модификацијом совјетског система "смерч". У нападу су оштећене и турбине, које су и биле главна мета украјинског напада.

У електрани, у тренутку удара, није било цивила, а санацију штете на себе је одмах преузела руска војска.

image
VV inauguration
banner