Русија

Ванредно на Дњепру због уништавања ХЕ: Насеља под водом, евакуација преко поплављених путева (ВИДЕО)

Вода у Дњепру ће пасти на нормалан ниво у року од 72. сата, изјавио је шеф администрације Нове Каховке Владимир Леонтјев
Ванредно на Дњепру због уништавања ХЕ: Насеља под водом, евакуација преко поплављених путева (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Град Нова Каховка је већ потопљен, а у целом округу је уведено ванредно стање, као последица ноћашњег уништавања ХЕ Каховка.

У три насеља Новокаховског округа поплављено је око 600 кућа. У току је евакуација оних који живе на обалама Дњепра. Око 900 становника поплављених насеља већ је евакуисано.

У Нову Каховку, Голују Пристањ и Аљошку упућени су спасиоци Министарства за ванредне ситуације Русије. У ова насеља стигло је више од 50 аутобуса за евакуацију.

Локално гробље је поплављено и због тога прети еколошка опасност од ширења заразе.

Град Олешки, у украјинској области Херсон, који се налази на левој обали реке Дњепар под контролом Русије, скоро је потпуно поплављен након пробоја бране Каховка, саопштио је данас регионални руски званичник Андреј Алексејенко.

''Евакуација је могућа само уз помоћ посебне опреме'', рекао он.

Алексејенко је на свом налогу на Телеграму објавио снимак на којем се види како је у том граду вода у нивоу прозора на аутомобилима, а на аутопуту је дубока најмање 30 центиметара.

Стотине људи евакуисано је из насеља дуж леве обале Дњепра, након што се вода излила кроз пробијену брану Нова Каховка и потопила многа места у херсонској области.

Урушавање баријере на јужном делу огромног резервоара Каховка изазвало је бујицу и додатно угрозило хиљаде људи који су се тамо затекли на првим линијама фронта између украјинске и руске војске.

Високи званичник украјинске херсонске војне администрације Олександар Толокоњиков упозорио је да ће најгоре тек доћи.

"Сутра ће бити врхунац поплава, а већ смо евакуисали око 1.000 људи и имамо око 50 аутобуса који возе између погођених села и Херсона, у којем имамо припремљена четири места за евакуацију", рекао је он.

Подсећамо, у уторак ноћу украјинске снаге су коначно после многобројних напада успеле да непоправљиво униште ХЕ Каховка, која се налази у месту Новаја Каховка, у области Херсон. 

При нападу су оштећени вентили, због чега је почела неконтролисано да истиче вода. Урушило се 14 од 28 хидрауличних брава хидроелектране, а урушавање се наставља. Површинске структуре станице су уништене. Под водом је и зграда хале са турбинама хидроелектране. Вода се подигла за 12 метара, а у зони потапања се налази 14 насеља и 22.000 становника. Сматра се да укупно може да буде потопљено више од 80 насеља.

Вода у Дњепру ће пасти на нормалан ниво у року од 72. сата, изјавио је шеф администрације Нове Каховке Владимир Леонтјев.

Важност Хидроелектране Новаја Каховка је вишеструка. Она снабдева водом сушне делове херсонске области, а најважније од свега, полуострво Крим.

Један од циљева уништавања Каховске хидроелектране од стране кијевског режима је повезан са покушајем да се Крим лиши снабдевањем воде, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Очигледно је да је ова саботажа повезана са чињеницом да су пре два дана украјинске снаге покренуле велике офанзивне операције, али нису постигли своје циљеве. Ове офанзивне операције се гуше", рекао је он новинарима, а пренео радио "Спутњик".

Критична оштећења која су нанета хидроелектрани Песков је назвао намерном саботажом Кијева.

Треба напоменути да се вода из резервоара хидроелектране користи у нуклеарној електрани Запарожје, али не и за хлађење реактора.

Каховска ХЕ је једна од шест хидроелектрана на Дњепру завршених средином 1970-их година. Налази се испод других хидроелектрана дуж реке, пет километара од Нове Каховке.

У јесен 2022. године украјинске оружане снаге су започеле редовно гранатирање хидроелектране.

Русија осуђује рушење Каховске хидроелектране које су извеле украјинске снаге и реч је о терористичком акту који је Кијев планирао у оквиру такозване контраофанзиве, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

"То је терористички акт, усмерен против инфраструктуре која има искључиво цивилну намену. Кијевски режим га је раније испланирао у војне сврхе у оквиру такозване 'офанзиве' Оружаних снага Украјине. Одлучно осуђујемо уништавање Каховске хидроелектране које су извеле Оружане снаге Украјине, што је довело до хуманитарне и еколошке катастрофе великих размера", наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner