Свет

Кључни доказ украјинске кривице за рушење ХЕ Каховка? Сателитски снимци све открили

Подаци показују да је Украјина вештачки подигла ниво воде у резервоару на највиши ниво у последњих осам година непосредно пре него што је брана уништена", написао је Дотком на Твитеру
Кључни доказ украјинске кривице за рушење ХЕ Каховка? Сателитски снимци све открили© Tanjug/Maxar Technologies

Оснивач сајта за дељење датотека "Мегааплоуд" и "Мега" Ким Дотком изнео је можда кључни доказ да су Украјинци одговорни за рушење Новокаховске хидроелектране. Он је на свом Твитер налогу поделио податке француске сателитске службе, који показују да је Украјина вештачки подигла ниво воде у резервоару на највиши ниво у последњих осам година.

"Сателитска служба у Француској мери нивое воде у језерима и резервоарима као што је брана Нова Каховка. Подаци показују да је Украјина вештачки подигла ниво воде у резервоару на највиши ниво у последњих осам година непосредно пре него што је брана уништена", написао је Дотком на Твитеру.

Подсетимо, украјинске оружане снаге су раније извршиле серију напада на Новокаховску хидроелектрану и успеле да униште вентиле, што је изазвало неконтролисано цурење воде из акумулационог језера, рекао је градоначелник Нове Каховке Владимир Леонтјев, прецизирајући да је сама брана хидроелектране неоштећена.

Министарство одбране Русије тврди да је брана нападнута ракетним системом "ољха" калибра 300 мм, модификацијом совјетског система "смерч". У нападу су оштећене и турбине, које су и биле главна мета украјинског напада.

У електрани, у тренутку удара, није било цивила, а санацију штете на себе је одмах преузела руска војска.

Истражни комитет Русије је саопштио да је покренут кривични поступак о терористичком нападу, a Генерално тужилаштво је наложио тужиоцима да преузму контролу над заштитом права становника Херсонске области.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја оптужио је Кијев и земље које спонзоришу кијевски режим да су у потпуности одговорни за трагедију која се десила због рушења ове хидроелектране.

"Русија сматра да је Кијев извео напад на Каховску хидроелектрану како би прегруписао своје снаге и нанео хуманитарну штету становништву подручја у близини хидроелектране", казао је Небензја на седници Савета безбедности УН.

image