Свет

Варљива слобода тржишта: ЕУ забрањује 5Г технологију кинеског “Хуавеја”?

ЕУ оптужује "Хуавеј" да представља "претњу по сајбер безбедност" блока, али многе државе чланице се и даље противе рестрикцијама против те компаније
Варљива слобода тржишта: ЕУ забрањује 5Г технологију кинеског “Хуавеја”?© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Европска унија разматра забрану за своје државе да користе услуге компаније које сматрају "безбедносним ризиком" у развоју 5Г мреже, укључујући и кинеског гиганта "Хуавеј", преноси "Фајненшел тајмс".

Ипак, поједине европске владе наводно нису убеђене да је то најбоље решење, пренео је британски лист.

"Само трећина" држава чланица ЕУ је забранила употребу делова које производи "Хуавеј" у развоју 5Г мреже, и поред препоруке Брисела да би требало искључити "високоризичне продавце" из технолошких инвестиција.

Европски комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон рекао је европским министрима за телекомуникације да је "то премало", као и да то "угрожава заједничку безбедност".

Препоруке, које су државе чланице једногласно усвојиле 2020. године, укључују захтеве за поседовањем одређених сертификата и диверсификацију добављача.

Препоруке нису биле обавезујуће, али људи упознати са тематиком тврде да би ЕУ могла да уведе чвршће забране против компанија које сматра "безбедносном претњом", какава је "Хуавеј", уколико земље попут Немачке не буду увеле адекватне мере.

Европска комисија је одбила да коментарише такве наводе. То тело је најавило да ће следеће недеље објавити извештај о резултатима досадашњег увођења препорука.

Забране би тешко могле да буду усвојене пре краја мандата актуелног сазива Комисије, који истиче 2024. године, зато што је потребно да их одобре Европски парламент и све државе чланице.

У "Хуавеју" су рекли да се противе политизацији безбедности у сајбер простору.

"Процена ризика сајбер безбедности без држања до технолошких стандарда, или искључивање одређених добављача из система без одговарајуће технолошке процене, представља кршење принципа правичности и недискриминације, а такође је и противно законима и прописима Европске уније и њених чланица", објавили су они.

Та компанија је додала да "ниједан суд није утврдио да се 'Хуавеј' бавио крађом интелектуалне имовине, нити је од њега тражио да плати одштету за те врсте прекршаја".

Вашингтон је "Хуавеј" оптужио да је "криминална организација" која "краде од америчких компанија, крши санкције против Северне Кореје и износи нетачне тврдње о ФБИ".

Они су позвали своје савезнике да забране рад те компаније на развоју критичне инфраструктуре.

Немачки званичници су изразили забринутост због веза између "Дојче Телекома" и "Хуавеја". Берлин је раније ове године размотрио употребу кинеских делова у изградњи 5Г инфраструктуре и то да ли је потребна промена закона.

Званичници који су упознати са дискусијама у Бриселу упозорили су на "трошкове дугорочне зависности" од Кине, као што се блок ослањао на руске испоруке енергената пре сукоба у Украјини, ако цела ЕУ не успе да забрани "Хуавеј". "Знамо како је зависити од других", рекао је један он њих за ФТ.

Најновија упозорења долазе у тренутку повећане забринутости у Европској унији због наводне "технолошке зависности" од Кине, њихових "трговинских пракси и односа према људским правима".

На прошлонедељном састанку са министрима телекомуникација, Бретон је упозорио на ризике од "претераног излагања" кинеским добављачима.

"Моја главна порука државама чланицама је да их подсетим на потребу да се што пре делује како би се спречило стварање рањивости" рекао је он.

ЕУ је већ успела да "смањи или елиминише" своје геополитичке ризике у области енергетике, рекао је он, додајући да би "исто требало учинити и са 5Г мрежама".

"Не можемо да дозволимо да одржавамо критичну зависност која би могла да постане оружје против наших интереса."

Данска, Шведска, Естонија, Летонија и Литванија већ су забраниле употребу технологије "Хуавеја" у развоју 5Г инфраструктуре, док је Португал најавио да ће то учинити ускоро.

image