Свет

"Цајт": Немачка планира да забрани компоненте "Хуавеја" и "ЗТЕ" у 5Г мрежама

Из Пекинга наводе да су забране мотивисане жељом да се подрже потенцијални супарници Кине
"Цајт": Немачка планира да забрани компоненте "Хуавеја" и "ЗТЕ" у 5Г мрежама© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein, File

Немачка влада планира да забрани телеком оператерима да користе одређене компоненте кинеских компанија "Хуавеј" и "ЗТЕ" у 5Г мрежама, објавио је немачки лист "Цајт".

Забрана би могла да укључи компоненте које су већ уграђене у мреже, захтевајући од оператера да их уклони и замени, додао је "Цајт", позивајући се на владине изворе.

Критике на рачун "Хуавеја" и "ЗТЕ" долазе због њихових блиских веза са кинеским безбедносним службама, па би уграђивање њихових делова у 5Г мобилне мреже могло да се користи у шпијунске сврхе, па чак и да саботери приступе деловима кључне немачке инфраструктуре, наводи немачки медиј.

"Хуавеј", "ЗТЕ" и кинеска влада негирају ове тврдње и сматрају да су забране мотивисане жељом да се подрже некинески ривали.

Немачка је 2021. године усвојила  закон о сајбер безбедносни, постављајући високе препреке за телекомуникациону опрему за мреже новијих генерација, али није забранила "Хуавеј" и "ЗТЕ", како су урадиле неке друге државе.

"Цајт" наводи да су владина сајбербезбедносна агенција и министарство унутрашњих послова радили месецима на провери да ли би компоненте у надолазећој 5Г мрежи могле да ставе немачку безбедност у ризик.

image
VV inauguration
banner