Свет

Нова брига ЕУ: Немачка хитно да раскине са кинеским "Хуавеијем"

Међународна заједница нервозна због блиских пословних веза Берлина и Пекинга
Нова брига ЕУ: Немачка хитно да раскине са кинеским "Хуавеијем"www.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Европска комисија је у четвртак позвала земље чланице ЕУ да смање ризике повезане са кинеском телекомуникацијском опремом у 5Г мрежама, наводећи Немачку посебно као земљу која треба да примени заједничке безбедносне смернице блока за 5Г.

"Позивамо државе чланице које још увек нису увеле ограничења за добављаче високог ризика да то учине без одлагања", рекла је Маргрет Вестагер, извршна потпредседница Комисије задужена за дигитална питања.

"Неколико земаља је усвојило закон, али га нису спровеле. Било би још боље да се он примењује", рекла је она.

На питање да ли Немачка — где су се оператери попут "Дојче Телекома" и "Водафона" у последњој деценији у великој мери ослањали на опрему кинеског гиганта "Хуавеи" — посебно забрињава, Вестагер је рекао: "То није само Немачка, али јесте и Немачка".

Европске земље су се 2020. сложиле да донесу низ мера која би смањиле зависност од "продаваца високог ризика" будуће телекомуникационе мреже, као што су "Хуавеј" и "ЗТЕ".

Берлин је прошле године усвојио закон којим се министарствима дозвољава да утичу на уговоре о телекомуникационој опреми са "Хуавејем", али закон оставља много дискреционог права влади у томе како намеће ограничења. Очекивало се да ће нова влада канцелара Олафа Шолца заузети оштрији став према Кини, али до сада није много интервенисала у ослањању телекомуникација на "Хуавеј".

Немачки канцелар недавно је посетио Кину што је изазвало критике једног дела међународне заједнице због блиских пословних веза Берлина и Пекинга.

image
VV inauguration
banner