Свет

"Дојче веле": Немачка страхује да бивши пилоти одају тајне Кини

Све се дешава у моменту када немачка влада, на наговор САД, преиспитује економске и стратешке односе са Кином
"Дојче веле": Немачка страхује да бивши пилоти одају тајне Киниwww.globallookpress.com © Chen Sihan

Немачка је у прошлости званично спроводила програме војне обуке са Кином, што је уобичајена пракса да војске размењују техничко и тактичко искуство. Такође, није неуобичајено да припадници службе оду у приватни сектор након што оду у пензију.

Међутим, ових дана се правила пажљивије преиспитују, што је показала бурна реакција у Немачкој на извештај који баца светло на иначе свакодневну праксу. Наиме, "шачица" пензионисаних пилота немачких ваздухопловних снага отишла је у Кину на основу уносних приватних уговора о обуци, навели су "Шпигл" и јавни сервис ЗДФ.

Министар одбране Немачке Борис Писторијус, који је био на безбедносном самиту у Сингапуру када је прича објављена, рекао је кинеском колеги Ли Шангфуу да очекује "да ће ова пракса бити одмах прекинута", преноси "Дојче веле".

Све се дешава у моменту када немачка влада, на наговор САД, преиспитује економске и стратешке односе са Кином, подсећа портал.

"Министарство одбране мора да учини све што је могуће да оконча ову праксу. Хитно треба да се пооштре правила за људе који због природе посла који обављају за немачку државу имају приступ информацијама од значаја за безбедност", рекао је за "Дојче веле" Маркус Фабер, посланик и члан парламентарног одбора за одбрану. 

Правна сива зона

Сам посао не крши никакав закон, али "легална сива зона" даје немачкој влади одређена овлашћења да заустави такав пренос знања.

"Међутим, изузев јасног случаја одавања државних тајни, пензионисани војници и други државни службеници углавном могу слободно да искористе своју стручност. Они подлежу 'ретроактивним' обавезама службе", навео је портпарол немачког министарства одбране. То значи да они морају да пријаве такав ангажман и да су у обавези да чувају поверљивост података. 

Министарство затим проверава да ли постоји сукоб интереса и може да не одобри запошљавање ако утврди да такав сукоб постоји.

У конкретном случају, Министарство је изразило забринутост да кинески пилоти не добијају само основну летачку обуку, већ и информације о тактици и оперативним способностима НАТО-а. Нејасно је, међутим, да ли то представља кршење правила о чувању поверљивих информација. 

Јужноафричка летачка школа (ТФАСА), која је поменута у извештају "Шпигла", негирала је да угрожава националну безбедност било које земље и додала да се сви аспекти обуке и материјали обезбеђују из јавно доступних извора података или од самих клијената.

Могуће је да запошљавање пензионисаних НАТО пилота за обуку кинеских авијатичара траје скоро деценију уназад, кажу стручњаци, дакле много пре него што је ЕУ дефинисала Кину као "системског ривала", а америчка стратегија националне безбедности назвала Кину "јединим конкурентом" са средствима и жељом да "преобликује међународни поредак".

Али Кина има дугу историју успешног коришћења страног знања за домаће потребе и преузела је сва западна достигнућа у академској заједници и истраживањима, индустрији, технологији и интелектуалној својини, али и у области одбране. 

"Рад са пензионисаним западним пилотима омогућава кинеској Народноослободилачкој армији да усаврши своју доктрину, а то је у суштини крађа тајни о војним вежбама западних земаља", рекао је Цу-Јун Су, научни сарадник Института за истраживање националне одбране и безбедности на Тајвану.

Политички мотивисан случај?

Извештај немачких медија о пилотима немачких ваздухопловних снага долази усред налета сличног извештавања и у другим земљама, примећује "Дојче веле" и подсећа да су британски и амерички пилоти такође помињани због учешћа у кинеским програмима обуке. 

Као и у Немачкој, британски парламент разматра пооштравање закона који регулишу ту материју.

Портал наводи и "екстремнији случај" бившег пилота америчких маринаца Данијела Дугана који је ухапшен прошле године у Аустралији, чији је држављанин. Дуган се суочава са могућом екстрадицијом у САД због оптужби за заверу, трговину оружјем и прање новца у вези са наводном обуком у Кини и то на основу уговора са Јужноафричком летачком школом.

Дуган је негирао оптужбе, рекавши да је случај против њега политички мотивисан, јер су се односи САД и Кине погоршали откако је његов уговор истекао.

image