Свет

Шолц: Обука украјинских пилота на авионима Ф-16 – порука Русији

Немачки канцелар изјавио је на самиту Г7 и да Украјина тренутно не испуњава бројне критеријуме који су потребни за улазак у НАТО, док канадски и британски премијери најављују наставак обуке украјинских војника
Шолц: Обука украјинских пилота на авионима Ф-16 – порука Русији© Tanjug/Japan Pool via AP

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је у Хирошими да је програм обуке украјинских пилота на борбеним авионима Ф-16, који је на самиту Г7 најавио британски премијер Риши Сунак, порука Русији да не очекује да ће имати успеха у Украјини чак и у случају продуженог сукоба.

"Обука пилота је дужи пројекат. САД нису коначно одлучиле шта ће бити на крају. Пројекат шаље поруку Русији да не може да рачуна на победу ако се клади на дуг рат", рекао је Шолц новинарима пре него што је напустио самит Г7.

Канцелар Немачке изјавио је и да Украјина тренутно не испуњава бројне критеријуме који су потребни за улазак у НАТО.

Шолц је рекао, у интервјуу за "Велт", и да не сумња у способност америчког председника Џозефа Бајдена за други мандат на председничкој функцији, односно да Бајден има веома јасне идеје и добро зна шта се дешава у САД и свету.

Кијев иначе није добио потврду о испорукама америчких борбених ловаца, али су председник САД Џозеф Бајден и други високи амерички званичници потврдили лидерима Г7 да Вашингтон подржава заједничке савезничке програме обуке за украјинске пилоте на авионима Ф-16, пренео је Ројтерс.

Заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко изјавио је пак да се западне земље излажу "колосалном ризику" уколико Украјини буду испоручиле америчке борбене авионе Ф-16, пренела је раније агенција ТАСС.

Британски премијер Риши Сунак најавио је да ће његова земља овог лета почети да обучава украјинске пилоте у знак подршке тамошњем ратном ваздухопловству у рату с Русијом.

Сунак је изјавио на самиту Г7 да "нико не жели мир више од Зеленског", истакавши да тај мир мора бити заснована на принципима које је поставила Украјина.

Ове напоре подржава и канадски премијер Џастин Трудо имајући у виду да је најавио да ће његова земља наставити да подржава Украјину у сукобу с Русијом онолико дуго колико буде потребно, укључујући и обуку украјинских војника, али вероватно и пилота.

Трудо је на конференцији за новинаре у Хирошими потврдио да је пренео своју подршку Зеленском.

image