Свет

ЕУ званичник захтева од Закерберга да "Мета" хитно реши проблем дечје порнографије

"Волстрит џорнал" је претходно открио да Инстаграм промовише садржаје дечје порнографије и на њих упућује "заинтересоване кориснике"
ЕУ званичник захтева од Закерберга да "Мета" хитно реши проблем дечје порнографијеGetty © Photo by Alexander Koerner

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон састаће се са генералном директором компаније "Мета" Марком Закербергом и захтевати да одмах реагује поводом проблема дечије порнографије будући да "Метин" "кодекс за заштиту деце" на добровољној бази не функционише задовољавајуће.

Претходно је "Волстрит џорнал" са стручњацима са Универзитета Стенфорд и Масачусетс Амхерст открио да популарна друштвена мрежа у власништву компаније "Мета", Инстаграм, помаже да се повеже и промовише широка мрежа налога отворено посвећених садржају који се односе на сексуалну злоупотребу малолетника.

Из "Мете" нису одмах одговорили на Ројтерсов захтев за коментар.

"Марк Закерберг ће сада морати све да објасни и предузме хитну акцију", навео је Бретон у твиту.

"Мета" ће такође морати да представи мере које планира да предузме у складу са правилима Европске уније о онлајн садржају који је познат као Закон о дигиталним услугама (ДСА).

Уколико то не учине до 25. августа суочиће се са тешким санкцијама, које могу подразумевати и 6 одсто глобалног промета компаније, рекао је Бретон.

image
VV inauguration
banner