Свет

Председник Немачке упозорава: Вештачка интелигенција је опасна по демократију

Друштва под хитно морају да развију етичке оквире интеракције са АИ, сматра Франк-Валтер Штајнмајер
Председник Немачке упозорава: Вештачка интелигенција је опасна по демократијуGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер оценио је да је вештачка интелигенција (АИ) опасна по демократију и позвао на јачање дигиталне писмености друштва како би се изборило са том претњом, пише "Блумберг".

Штајнмајер је рекао да би људи требало да буду боље опремљени да испитају одговоре које АИ пружа и да препознају када је вештачка интелигенција манипулисала текстовима и сликама или их директно креирала.

"То постаје све важније у времену када дезинформације могу да се створе и прошире невероватном брзином, сејући страх и конфузију у јавности, дискредитујући науку и дестабилизујући финансијска тржишта", додао је Штајнмајер.

Према његовим речима, друштва би требало да развију етичке и правне оквире за надгледање АИ, било да се користи да помогне у процесима доношења одлука или да људи открију случајеве када се злонамерно користи.

"Ни вештачка интелигенција, ни компаније које њоме управљају нису демократски изабране. Иако либералне демократије могу да препознају ове потенцијалне опасности, постоје и ауторитарне и "либертаријанско-технократске" силе у свету које виде ствари другачије. То је разлог више да будемо јасни у свом ставу", поручио је немачки председник.

Штајнмајер је рекао да не очекује да ће вештачка интелигенција довести до краја демократије, зато што процес доношења одлука у демократији укључује много више од ослањања на податке и обрасце прошлости, али је позвао демократије да "прикупе знање" и дођу до колективног решења проблема.

"Упозорени смо да нам долазе потенцијално неконтролисани ризици. И то заслужује нашу пажњу", рекао је Штајнмајер.

image