Свет

Конгресмен: Украјински бизнисмен има доказе о подмићивању Џозефа и Хантера Бајдена

Снимци могу представљати доказ за наводну шему подмићивања између породице Бајден и украјинске енергетске компаније "Бурисма"
Конгресмен: Украјински бизнисмен има доказе о подмићивању Џозефа и  Хантера БајденаGetty © Drew Angerer/Getty Images

Један званичник украјинске енергетске компаније "Бурисма холдингс" који је тврдио да је подмитио актуелног председника САД Џозефа Бајдена и његовог сина Хантера Бајдена задржао је више од десет снимака својих разговора са њима као "осигурање", рекао је републикански сенатор Чак Грасли, позивајући се на документе ФБИ.

Грасли је у саопштењу објављеном у понедељак позвао америчко Министарство правде да објави потпуну и нередиговану копију ФБИ докумената који наводно садрже детаље о криминалној шеми подмићивања између породице Бајден и украјинске енергетске компаније.

Документи се наводно заснивају на интервјуима које је ФБИ спровео са "веома кредибилним" поверљивим избором, који је описао неколико интеракција са високим званичником "Бурисме" почевши од 2015. године, односно у периоду када је Бајден служио као потпредседник Обамине администрације.

ФБИ је поделио документе са одређеним бројем конгресмена, али је Грасли навео да су кључни делови били изостављени, укључујући и "референцу о томе како страни држављанин који је наводно подмитио Џоа и Хантера Бајдена поседује аудио снимке својих разговора са њима", а којих, како истиче, има "укупно седамнаест".

Званичник украјинске компаније чувао је снимке као "неку врсту осигурања" у случају да доспе у "незгодну ситуацију", додао је Грасли, који тврди да је имао увид у документе у целости.

Међутим, републикански сенатор није навео шта је речено у тим аудио снимцима.

Сенатор Грасли и председник Надзорног одбора Представничког дома Џејмс Комер први пут су истакли наводни случај мита у мају, позивајући се на узбуњивача који је открио да ФБИ поседује документе у којима се детаљно описују интервјуи са поверљивим извором.

Надзорни одбор је затим издао судски захтев ФБИ да подели документе, а агенција је конгресменима прошле недеље доставила њихову редиговану верзију, тек након што су они запретили да ће оптужити директора ФБИ Кристофера Реја за непоштовање Конгреса.

За документе се наводи да садрже детаље разговора о томе како је неименовани званичник "Бурисме" наводно уплатио Џозефу и Хантеру Бајдену своту од пет милиона долара за време Обамине администрације.

Упркос томе што је имао мало претходног искуства у енергетском сектору, Хантер Бајден је био запослен у управном одбору украјинске фирме између 2014. и 2019. године, када је примао и више од 50.000 долара месечно.

Званичник "Бурисме" наводно је објаснио да је компанија морала да "плати Бајденима" јер се нашла под истрагом украјинског тужиоца.

Иако је актуелни председник САД Џозеф Бајден недавно одбацио оптужбе за подмићивање као "гомилу глупости", он је признао да је одговоран за отпуштање главног украјинског тужиоца Виктора Шокина, који је у то време истраживао "Бурисму" и њене руководиоце под оптужбама за корупцију.

Бајден је рекао да је то учинио претећи да ће ускратити америчку помоћ, али инсистира да је Шокин смењен јер је одбијао да прати траг корупције.

image