Свет

Соларни панели страдају од врућине, Велика Британија активира термоелектране

Појачана употреба клима уређаја током топлотног таласа изазива пораст потражње за електричном енергијом
Соларни панели страдају од врућине, Велика Британија активира термоелектранеGetty © Christopher Furlong / Staff

Британија је почела да сагорева угаљ како би произвела електричну енергију након што је топлотни талас "сагорео" соларне панеле.

Како наводи британски "Телеграф", електродистрибуција се окренула угљу како би произвели струју јер је због топлотног таласа вртоглаво порасла употреба клима уређаја и вентилатора.

Високе температуре током викенда такође су смањиле количину енергије произведене из соларних панела. Производња у недељу била је скоро за трећину нижа него недељу дана раније, упркос температурама које су се пеле изнад 30 степени Целзијуса у великим деловима земље.

Соларни панели су тестирани на референтној температури од 25 степени. За сваки степен пораста температуре изнад овог нивоа, ефикасност се смањује за 0,5 процентних поена.

Ниво температуре се односи на температуру соларне ћелије, а не на температуру ваздуха. На директној сунчевој светлости ћелије могу лако да достигну 60 или 70 степени.

"Ујутру су оба дана била претежно сунчана, тако да ће добар део смањења производње бити последица смањења ефикасности панела", рекао је Аластер Бакли, професор органске електронике на Универзитету у Шефилду. "У поређењу са хладним облачним даном, ћелије би могле бити максимално 25 одсто мање ефикасне."

Снабдевање је такође било мање због смањене брзине ветра, што је погодило снагу турбина, а неке гасне електране су затворене ради одржавања.

image