Економија

"Блумберг": ЕУ и САД контролишу инвестиције као одговор на економски успон Кине

ЕУ и САД настоје да спрече да капитал, стручност и знање њихових компанија допринесе технолошком напретку стратешких ривала на начине који угрожавају националну безбедност
"Блумберг": ЕУ и САД контролишу инвестиције као одговор на економски успон Кинеwww.globallookpress.com © Christian Charisius

Европска унија и САД разговарају о блиској сарадњи у смањивању ризика приликом улагања у осетљиве технологије у земљама попут Кине, док развијају нове алате за суочавање са непријатељским економским окружењем. 

Оба партнера ће настојати да ускладе приступе за проверу излазних инвестиција "како би спречили капитал, стручност и знање наших компанија да помогну технолошки напредак стратешких ривала на начине који угрожавају нашу националну безбедност", наводи се у најновијем нацрту изјаве за састанак на високом нивоу следеће недеље у Лулеи у Шведској, преноси "Блумберг". 

Високи званичници ЕУ и САД желе да искористе састанак Савета за трговину и технологију од 30. до 31. маја да ојачају сарадњу у пружању одговора на одлучан успон Кине и на изазове попут сукоба у Украјини. Осим тога, извршна власт ЕУ планира да следећег месеца представи стратегију економске безбедности Уније.

ЕУ покушава да јасније дефинише стратегију према Кини. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен недавно је изнела визију смањења ризика, али не и раздвајања од Пекинга. У питању је суптилно престројавање Европе које је мало приближава ставу "јастребова" из Вашингтона. 

Након почетка сукоба у Украјини, економска безбедност је постала важнија за земље Г7. Званичници разговарају о томе како да боље координирају инструменте, укључујући проверу инвестиција и контролу извоза, а такође истражују нове начине за елиминисање ризика по националну безбедност које представљају неке нације. 

Сарадња на добром путу

Конкретно, ЕУ, САД и њихови истомишљеници планирају активности усмерене на нетржишне политике и праксе - референца која се користи за описивање Кине - у областима као што је производња старих чипова, као и да "истраже мере за супротстављање тим политикама", наводи се у нацрту саопштења. Текст је и даље подложан променама и треба да га одобре чланице ЕУ пре усвајања следеће недеље.

ЕУ и САД су почеле да мапирају мрежу предузећа из трећих земаља која имају користи од инвестиционих фондова у власништву или под контролом владе, наводи "Блумберг".

Састанак следеће недеље је четврта седница Савета за трговину и технологију и одржава се у тренутку кад обе стране покушавају да се позабаве изазовима у вези са Законом о смањењу инфлације америчког председника Џозефа Бајдена. Упркос трвењима по овом питању - као и потешкоћама у решавању других проблема, као што је нови аранжман о челику и алуминијуму како би се избегле царине - ЕУ сматра да је њен однос са САД на добром путу, рекао је високи званичник Уније. 

Обе стране су посвећене унапређењу сарадње у домену нових технологија, укључујући вештачку интелигенцију, квантно рачунарство и нову генерацију бежичних телекомуникација (6Г), а сарађују и да би спречили трку за субвенције у сектору полупроводника.

С тим у вези, ЕУ и САД су направиле механизам за размену информација о подршци датој индустрији чипова и заједнички механизам раног упозоравања на поремећаје у ланцу снабдевања полупроводницима.

"Повећана улагања у полупроводнике у Европи јачају отпорност ланаца снабдевања у САД, а повећана улагања у полупроводнике у САД на сличан начин подржавају отпорност ланаца снабдевања у ЕУ", наводи се у нацрту.

ЕУ и САД такође желе да се договоре да додатно смање ризике од вештачке интелигенције, посебно имајући у виду генеративну.

image
VV inauguration
banner