Свет

"Комсомољска правда": САД поставиле ултиматум Нагорно-Карабаху, циљ - минимизирати улогу РФ

Уколико одбије, регион ће се суочити са азербејџанском антитерористичком операцијом, пише лист
"Комсомољска правда": САД поставиле ултиматум Нагорно-Карабаху, циљ - минимизирати улогу РФwww.globallookpress.com © A man holds a candle during the candlelight march to the cemetery in Yerablur to honour the Armenian fallen soldiers of the last Nagorno-Karabakh war, which ended with the defeat of Armenia against Azerbaijan

Сједињене Америчке Државе поставиле су ултиматум властима у Нагорно-Карабаху у којем од њих захтевају да се у што скорије време састану са представницима из Азербејџана и уз америчко посредништво наставе даљи дијалог, јавила је данас ексклузивно "Комсомољска правда", позивајући се на поуздане изворе.

Цео процес надгледаће амерички покровитељи, а уколико се руководство Нагорно-Карабаха усуди да одбије овај предлог, "прете му малтене азербејџанском антитерористичком операцијом", пише овај руски лист. 

"Шта је то ако не уцена?", пита се "Комсомољска правда".

Ипак, иако је ова америчка "мировна мисија" у целини дочекана негативно у Нагорно-Карабаху, наводни министар спољних послова те територије Сергеј Газарјан лобира за њу. 

"Како се цела ситуација може завршити?", питају из "Комсомољске правде" и закључују: "Само на један начин - креирањем нових претњи по Нагорно-Карабах и корените интересе Јермена који живе у региону".

Лист подсећа да су се у мају прошле године представници Јерменије и Азербејџана сретали у Вашингтону, а затим и у Бриселу, док су западни посредници на крају поручили да је постигнут "значајан напредак" у преговорима. Иако до сада није било тачно речено о каквом се напретку мисли, и шта он подразумева, може се претпоставити из изјава јерменског премијера Николе Пашињана који је у априлу ове године и званично признао да је Нагорно-Карабах део Азербејџана.

"Насупрот ставу Москве, која је предлагала да се задржи статус кво како би се стабилизовала ситуација, јерменски премијер Пашињан је постигао 'да се расправа о питању Карабаха фактички препусти западним спонзорима", преноси лист.

Признање о томе да је Нагорно-Карабах азербејџанска територија изречено је "у очигледној брзини и, по свему судећи, наметнули су га западни посредници како се то питање у Москви више не би потезало", тврди овај неименовани извор "Комсомољске правде".

Јерменске власти су успеле да "пребаце" разматрање питање Нагорно-Карабаха "западним спонзорима", те "данас све изгледа као да се циљеви јерменског и азербејџанског руководства, када је реч о посредовању Русије, поклапају".

"Оба играча настоје да минимизирају или чак елиминишу руско присуство на Јужном Кавказу, укључујући и присуство руске базе у Јерменији и повлачење Јеревана из споразума о одбрани са Русијом. Наравно, управо је то главни интерес западних посредника, који покушавају да од Москве приграбе главну улогу у јерменско-азербејџанским преговорима", закључује лист.

image