Свет

Пашињан: Још немамо договор о миру са Азербејџаном

Јерменски премијер је подвукао да се Јереван и Баку нису договорили око таквог документа, који би могао да буде потписан 1. јуна у Кишињеву
Пашињан: Још немамо договор о миру са Азербејџаномwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Премијер Јерменије Никола Пашињан је рекао "да до данас не постоји усаглашен нацрт мировног споразума са Бакуом који би могао да буде потписан", преносе руски медији. 

Током обраћања парламенту, он је изјавио да је незадовољан резултатима преговора са руским колегама од 25. маја у Москви о деблокади коридора Лачин.

"Напомињем да је једна од тема разговора била везана за хуманитарну ситуацију у Нагорно-Карабаху и нелегалну блокаду коридора Лачин. О овој теми смо разговарали са нашим колегама из Русије. Не могу да кажем да су резултати ове расправе задовољавајући. Веома је тужна ситуација да је до затварања Лачинског коридора дошло у присуству руских мировних снага. Наставићемо преговоре са нашим руским партнерима да решимо ову ситуацију", рекао је Пашињан.

Јерменски премијер је подвукао да се Јереван и Баку нису договорили око таквог документа, који би могао да буде потписан 1. јуна у Кишињеву.

"У блиској будућности ће у Кишињеву бити одржан петострани састанак на којем ће учествовати председник Европског савета, председник Француске, немачка канцеларка, ја и председник Азербејџана. Већ се разговарало о томе да ли ће тамо бити могуће потписати мировни споразум. Морам да нагласим да нисмо добили одговоре на четврти пакет наших предлога Азербејџану. Тренутно не постоји усаглашен нацрт који би могао да буде потписан", истакао је. 

Пашињан је прокоментарисао и неке изјаве председника Азербејџана Илхама Алијева, додајући да је Јереван почео да сумња у намере Бакуа да ће бити испоштовани споразуми постигнути 14. маја у Бриселу.

Коридор Лачин је, подсетимо, једини пут који повезује Нагорно-Карабах са Јерменијом, где већинско становништво чине Јермени, а налази се на територији бивше совјетске републике Азербејџана. 

Јерменија и Азербејџан су око Нагорно-Карабаха у сукобу од 1988. године, када је регион, који је насељен углавном Јерменима, најавио повлачење из састава Азербејџанске Совјетске Социјалистичке Републике.

Током војног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Карабахом. У поновном сукобу који је избио 2020. године, посредовала је Москва и распоредила 2.000 припадника мировних снага у региону. 

image