Свет

Преговори у Москви: Пашињан и Алијев се састају уз Путиново посредовање

Русија предложила трилатерални самит у Москви
Преговори у Москви: Пашињан и Алијев се састају уз Путиново посредовање© Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је да ће 25. маја у Москви разговарати са председником Азербејџана, Илхамом Алијевим, уз посредовање руског председника Владимира Путина.

"Добили смо предлог руске стране да се трилатерални самит одржи 25. маја у Москви, уз посредовање руског председника, и прихватили смо предлог", рекао је Пашињан.

Пашињан је истакао, да поред разговора у Москви, планира да се састане са Алијевим 1. јуна у Кишињеву, наводећи да ће у тим разговорима учествовати и председник Европског савета Шарл Мишел, француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц, пренео је ТАСС.

"Састанак у истом формату планиран је за октобар у Гранади. Следећи трилатерални састанак у Бриселу заказан је за јул", најавио је Пашињан.

Јерменски премијер је састанак са Алијевим у Бриселу 14. маја оценио као позитиван корак, наводећи да је важан за успостављање мира у региону, координацију мировног споразума и демаркацију границе између Јерменије и Азербејџана.

Пашињан је казао да је на том састанку формализовано да Азербејџан признаје територијални интегритет Јерменије, а да Јерменија признаје територијални интегритет Азербејџана.

image