Свет

Пашињан: Спреман сам да потпишем мировни споразум са Азербејџаном

Документ који смо послали Бакуу спреман сам да потпишем и данас, али Азербејџан то одбија, рекао је јерменски премијер
Пашињан: Спреман сам да потпишем мировни споразум са Азербејџаном© Tanjug/Tigran Mehrabyan, PAN Photo via AP

Јерменски премијер Никол Пашињан рекао је да је спреман да потпише мировни споразум који је Јереван послао Бакуу.

Јерменија и Азербејџан су, уз посредство Русије, САД и Европске уније, прошле године започели разговоре о потенцијалном мировном споразуму. Обе државе су с времена на време предлагале своја виђења таквог споразума.

"Документ који који смо спремни да вам покажемо, и који смо послали Бакуу, ја сам спреман да потпишем и данас. Друга је ствар то што Азербејџан не жели да пристане", рекао је Пашињан посланицима у јерменском парламенту, преносе "РИА Новости".

Пашињан је пре неколико дана у парламенту рекао да "Јерменија у потпуности признаје територијални интегритет Азербејџана", као и да очекује да Азербејџан учини исто када је реч о територијалном интегритету Јерменије, у границама из периода СССР.

Јерменски премијер је том приликом позвао на постизање мировног споразума "без прикривених рупа и нејасноћа", као и да се због тога морају прихватити одређени "болни компромиси", али није нагласио о чему је тачно реч.

Пашињан је на тај начин де факто признао суверенитет Азербејџана над Нагорно-Карабахом, самопроглашеном државом јерменског народа која контролише део међународно признате територије Азербејџана од распада СССР 1991. године.

Јерменија и Азербејџан су око Нагорно-Карабаха ратовале два пута у последњих тридесет година: Први пут почетком деведесетих и други пут у октобру и новембру 2020. године.

Док су јерменске снаге током првог рата успеле да остваре контролу над значајним делом Азербејџана, Баку је пре две и по године повратио већи део изгубљених територија.

Споразум о прекиду ватре постигнут је у новембру 2020. године уз посредство Москве, а руски миротворци су том приликом распоређени у том региону како би спречили даљу ескалацију сукоба.

Политички лидери из Нагорно-Карабаха осудили су Пашињанове изјаве и оптужили су га за "поткопавање" њиховог права на самоопредељење.

"Сматрамо неприхватљивим став који је премијер Јерменије изнео у парламенту Јерменије 18. априла, у којем је рекао да Јерменија у потпуности признаје територијални интегритет Азербејџана", пише заједничком саопштењу посланика парламента Нагорно-Карабаха.

image