Свет

Републиканци очекују оптужницу против Трампа после избора

Оптужница би само додатно поларизовала нацију, тврде из Републиканске странке, али би могла да поново уједини странку
Републиканци очекују оптужницу против Трампа после избора© Foto: Tanjug/AP (José Luis Villegas)

Републикански стратези очекују да ће државни тужилац Мерик Гарланд подићи оптужницу против бившег председника Доналда Трампа у року од 60 до 90 дана после избора, предвиђајући да ће се простор за кривично гоњење Трампа затворити када председничка кампања 2024. добије на замаху.

Републиканци на Капитол Хилу и стратези ове странке наглашавају да немају никакве информације о томе шта би Гарланд могао да уради, али кажу да је тужилац под великим притиском демократа и да се законски рок за подизање оптужнице убрзано приближава, преноси "Хил".

Додатно поларизовање нације

Републиканци упозоравају да би оптужница Бајденове администрације против Трампа додатно поларизовала нацију и вероватно ојачала његову подршку, јер би бивши председник кривично гоњење Министарства правде представио као политички "лов на вештице".

"Претпостављам да ће Гарланд оптужити Трампа неколико недеља након избора", рекао је један републикананац, изражавајући мишљење које дели и већина осталих.

Други републиканац, који је такође желео да остане анониман, упозорио је да би оптужница "могла да помогне бившем председнику у политичком смислу".

„Прича се о губитку ентузијазма међу републиканским гласачима. Оптужница би могла да подстакне и поново уједини републиканце", рекао је он, предвиђајући да ће републиканска реакција на оптужницу бити јача ако Гарланд подигне оптужницу касније, током изборног циклуса 2024.

Неки републиканци истичу да се база странке брзо окупила иза Трампа након што је ФБИ извршио рацију на његовом имању почетком августа.

Ризик од политичког насиља у САД

Присталице Републиканске странке упозоравају да постоји ризик од политичког насиља као одговор на било какву оптужницу против Трампа. Бивши председник је прошлог месеца упозорио да ће, уколико Министарство правде против њега подигне оптужницу, "имати проблеме у овој земљи какви можда никада раније нису виђени"

Бивши председник није званично објавио своју одлуку, али је дао назнаке да ће следеће године ући у трку за Белу кућу.

Трамп је рекао конзервативном радио водитељу Хју Хјуиту да га оптужница неће спречити да се кандидује за председника: „Уколико се ​​то деси, не би ми било забрањено да учествујем“, рекао је он.

Гарланд остаје тајанствен 

Неки правни стручњаци се слажу у процени да Гарланд мора ускоро да реагује уколико намерава да кривично гони Трампа.

"Сумњам да тајминг избора на средини мандата има много везе са временом подизања оптужнице против Доналда Трампа", рекла је Барбара Мекквејд, професорка права на Универзитету у Мичигену и бивша федерална тужитељка.

Суочен са све већим политичким притиском на обе стране, Гарланд је остао тајанствен у погледу својих намера око кривичног гоњења Трампа. Међутим, у августу је открио да је он лично одобрио акцију ФБИ на Трамповом имању.

image
VV inauguration
banner