Свет

Испливао снимак "Партигејта": Како су конзервативци изиграли Британце (ВИДЕО)

Видео који показује кршења карантинских правила док је народ био закључан објављен је само неколико дана након што је парламентарни одбор за привилегије известио да је Борис Џонсон лагао
Испливао снимак "Партигејта": Како су конзервативци изиграли Британце (ВИДЕО)© Henry Nicholls WPA Pool/Getty Images

Чланови владајуће Конзервативне странке сјајно су се проводили током пандемије ковида, док је за обичне Британце живот буквално морао да стане јер су били у карантину. Како је власт радила све оно што је забранила "смртницима", показује и недавно објављени снимак на коме се види како се конзервативци, на божићном скупу 2020. госте, друже и плешу. И то истог дана када је министар здравља уводио ограничења трећег нивоа како би се обуздало ширење короне.

Снимак је објавио лист "Мирор" само неколико дана након што је парламентарни одбор за привилегије својим извештајем пресудио да је бивши премијер Борис Џонсон намерно обмануо посланике о кршењу правила карантина у својој канцеларији.

Виши британски министар Мајкл Гоув у за снимак је рекао да је "ужасан".

"То је страшно. Мислим да је потпуно непримерено. Желим да се свима заиста извиним", рекао је Гоув, министар становања, за Скај њуз. 

Питање кршења правила за време "закључавања" током ковида, помогло је да се сруши Џонсон, који је напустио функцију још прошле године, али је и даље облак претње надвијен над конзервативцима и актуелним премијером Ришијем Сунаком.

Анкете показују да партија која је на власти од 2010. године, заостаје за опозиционом Лабуристичком странком за око 20 одсто процентних поена. Следећи избори морају бити одржани до краја 2024.

Посланици Доњег дома ће у понедељак гласати о томе да ли да потврде извештај одбора за привилегије у коме се тврди да је Борис Џонсон за забаве и журке у зградама владе док је земља била закључан, а да је о томе лагао парламент.

Гоув је рекао да ће на гласању бити уздржан, рекавши да су делови извештаја "одлични", али се не слаже са његовим закључком да је Џонсон требало да буде суспендован из парламента на 90 дана да је остао посланик.

Рекао је да не зна шта би сам Сунак урадио.

Сага о Џонсону и наслови о "Партигејту", отежавају Сунакове покушаје да се фокусира на јачање британске економије, с обзиром да се власници кућа суочавају са великим повећањем отплате хипотека док Банка Енглеске повећава каматне стопе у покушају да обузда тврдоглаво високу инфлацију.

 

image