Свет

Ратни профитери: Инвестициони гиганти "БлекРок" и "ЏејПи Морган" оснивају банку за обнову Украјине

Фонд има за циљ да привуче милијарде долара приватних инвестиција како би помогао пројекте обнове земље
Ратни профитери: Инвестициони гиганти "БлекРок" и "ЏејПи Морган" оснивају банку за обнову УкрајинеGetty © Spencer Platt / Staff

Инвестиционе компаније "БлекРок" и "Џеј Пи Морган Чејс" помажу украјинској влади да успостави банку за реконструкцију. Та банка би требало да усмери јавни почетни капитал у пројекте обнове који могу привући стотине милијарди долара приватних инвестиција.

Украјински развојни фонд је и даље у фази планирања и не очекује се да ће у потпуности бити покренут до краја непријатељстава са Русијом. Али инвеститори ће се већ ове седмице састати на конференцији у Лондону, коју заједно организују британска и украјинска влада како би "бацили поглед" на оно што је урађено до сада, пише "Фајненшел тајмс".

Светска банка је у марту проценила да ће Украјини бити потребно 411 милијарди долара за обнову.

Кијев је у новембру ангажовао консултантску грану "БлекРока" да утврди како најбоље привући ту врсту капитала, а затим су пројекту придружили и "Џеј Пи Морган" у фебруару. Председник Украјине Владимир Зеленски објавио је прошлог месеца да земља ради са две финансијске групе и консултантима у "Мекинзију".

Није постављен никакав формални циљ прикупљања средстава, али људи упознати са дискусијама кажу да фонд настоји да прикупи јефтин капитал од влада, донатора и међународних финансијских институција и да га искористи да привуче између пет и 10 пута више приватних инвестиција.

"БлекРок" и "Џеј Пи Морган" донирају своје услуге, а банка "Џеј Пи Морган" је дугогодишњи "сарадник" Кијева и "помогла" је Украјини да прикупи више од 25 милијарди долара државног дуга од 2010. и предводила је прошле године реструктурирање дуга у земљи, у вредности од 20 милијарди долара.

Оно што је Украјини било потребно, саветовао је "БлекРок", јесте банка за финансије за развој, која би требало да пронађе могућности за улагања у секторе као што су инфраструктура, клима и пољопривреда и учини их привлачним за пензионе фондове и друге дугорочне инвеститоре и зајмодавце. "Џеј Пи Морган" је доведен делом због експертизе о дугу.

image