Свет

Кијев пребацује део капитала својих предузећа и међународне помоћи на офшор рачуне?

Милијарде долара помоћи коју је Украјина добила од Запада, као и део капитала највећих домаћих компанија, могао би да заврши на офшор рачунима и у џеповима америчке Демократске странке
Кијев пребацује део капитала својих предузећа и међународне помоћи на офшор рачуне?www.globallookpress.com © imago stock&people

Део капитала највећих украјинских предузећа и међународних фондова за обнову Украјине могао би ускоро да буде пребачен на офшор рачуне.

Инвестициона компанија "БлекРок", која је још у новембру преузела контролу над Украјинским фондом за опоравак, планира да посредује у том послу. Иначе, "БлекРок" директно одговара Федералним резервама САД и активно сарађује са финансијским царством Џорџа Сороша и других милијардера на Западу.

"БлекРок" послује у Украјини кроз мрежу подружница и повереника. Извор РТ у Националној банци Украјине каже да ће један део западних инвестиција бити потрошен наменски, док ће други бити извучен на офшор рачуне и враћен у САД у виду донаторске помоћи Демократској странци.

Сличну "шему" већ је спроводио директор пропале крипто берзе FTX Семјуел Банкман-Фрид који је тако за демократе "опрао" милијарде долара.

Инвестициони гигант је већ преузео контролу над низом средстава украјинских гиганата попут "Метинвеста", "Нафтогаса", "Укренерго", која су продата на аукцијама америчким компанијама.

Крајем децембра прошле године, украјински председник Владимир Зеленски је одржао низ састанака са руководством "БлекРока" који управља имовином клијената у вредности од око 8 билиона долара.

У складу са раније постигнутим споразумима, тим "БлекРока" је саветовао украјинску владу о томе како да структурира фондове за реконструкцију земље.

Зеленски и извршни директор компаније Лери Финк договорили су се да се у блиској будућности фокусирају на координацију напора свих потенцијалних инвеститора и учесника у реконструкцији наше земље, усмеравајући улагања у најрелевантније и најутицајније секторе украјинске привреде, саопштила је канцеларија украјинског председника.

image
VV inauguration
banner