Свет

Нафтна мрља на Дунаву: Излило се 35 тона нафте, на снази забрана купања

Из безбедносних разлога купање ће бити строго забрањено све док надлежне службе не уклоне мрљу,
Нафтна мрља на Дунаву: Излило се 35 тона нафте, на снази забрана купањаGetty © Ian Hitchcock

На 1287. километру Дунава, у близини Челарева, дошло до изливања између 25.000 и 35.000 литара горива из брода "Јумбо" који плови са бугарском заставом који је усидрен, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Помоћник секретара Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Немања Ивановић каже да су истражне радње у току и да су истог момента на терен упућена покрајинска инспекторка за воду.

"Обавештени су надлежни јавни тужилац, управљач том водом, надлежно Јавно предузеће 'Воде Војводине' као и локална самоуправа", рекао је он за Танјуг.

Руководилац службе за заштиту вода "Воде Војводине" Јован Вигњевић рекао је да су они тренутно на том броду.

"Ми као "Воде Војводине" заједно са водном инспекцијом, акредитованим лабораторијама за заштиту животне средине, службама полиције и сектором за ванредне ситуације смо изашли на терен. Нафта се изливала по површини Дунава, у његовом пловном делу", изјавио је Вигњевић.

Након изливања нафте, хитном заједничком акцијом ЈВП "Воде Војводине" и ЈВП "Србијаводе" започета је санација и све друге потребне процедуре како би се што брже и делотворније отклонила сва загађења, нафтна мрља из реке и све штетне последице.

Према саопштењу Министарства пољопривреде, утврђена је погодна локација на којој је могуће постављање заштитне пливајуће бране како би се ухватила нафтна мрља.

"По постављању заштитне пливајуће завесе ухваћена нафтна мрља се одваја од водене фазе, складишти и збрињава", прецизира се у саопштењу.

Из ЈКП "Градско зеленило" објавили су да је на снази строга забрана купања на том потезу.

"Из безбедносних разлога купање ће бити строго забрањено све док надлежне службе не уклоне мрљу и док надлежни институти не саопште да је вода исправна за купање", навела је Јелена Прица из "Градског зеленила" и додала да је због ниске температуре воде у Дунаву, као и високог водостаја, купање на новосадској плажи Штранд остаје забрањено као и до сада. 

image