Свет

Католичка црква да размотри рукоположење жена и отворенији приступ према ЛГБТ+ особама

Једно поглавље припремног документа за велико заседање бискупа у октобру посвећено је женама, теми за коју се очекује да ће изазвати највише пажње на седницама
Католичка црква да размотри рукоположење жена и отворенији приступ према ЛГБТ+ особама© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Католички бискупи требало би да размотре како црква може да буде отворенија према ЛГБТ+ особама, разведенима, али и како да женама да већу улогу у цркви, наводи се у радном документу на око 50 страница припремљеном за светски Синод бискупа који ће бити одржан у октобру.

Црквена јерархија Римокатоличке цркве би требало да размотри рукополагање жена у чин ђакониса и могућности да дозволи ожењеним мушкарцима да постану свештеници у удаљеним крајевима, неки су од предлога који су се нашли у документу који је објавио Ватикан, преноси Ројтерс.

У њему се сугерише и да би црква требало да покаже више разумевања према полигамним везама.

Припреме за Синод трају већ две године током којих су католици широм света били замољени да одговоре каква је њихова визија цркве. Припремни документ који је данас објавио Ватикан укључује предлоге за размишљања и дискусије за делегате који ће учествовати на заседањима у оквиру Синода.

Након његовог одржавања, папа објављује "Апостолску ексхортацију", званични документ у којем се износи његово мишљење о томе који од предлога би требало да буду узети у обзир. Папин документ обично се објављује неколико месеци после одржаног синода.     

"Немамо дневни ред. Није било конспиративног састанка међу кардиналима о томе како можемо додати прогресивне ставове Цркви", рекао је луксембуршки надбискуп Жан-Клод Холерих на конференцији за новинаре одговарајући на питање да ли је документ неуравнотежен.

Ово је било искуство слушања, додао је он, док су други учесници конференције за медије навели да не би требало узимати здраво за готово да ће било које црквено учење о сексуалној моралности бити измењено због консултација.

Једно поглавље документа било је посвећено женама, теми за коју се очекује да ће изазвати највише пажње на окупљању које ће трајати месец дана.

Подсећа се да је папа Франциско у априлу донео одлуку да први пут дозволи женама делегатима да гласају на синоду. Прошле године поглавар Римокатоличке цркве најавио је значајну промену која подразумева могућност да на руководеће место већине ватиканских одељења може да дође било који крштени католик, укључујући и жене. Такође, он је у три комитета који су раније били састављени искључиво од мушкараца именовао жене које га саветују у вези с избором нових бискупа у свету.

У припремном документу за синод, наводи се да се у већини локалних одговора тражи да се преиспита могућност да жене буду ђаконисе.

У данашњој цркви, ђакони могу да буду искључиво мушкарци. Према правилима цркве, они не могу да држе богослужење, али могу да проповедају, крштавају, венчавају, служе опело и према дозволи бискупа буду на челу парохије.  

image