Свет

Папа Франциско: Трансродност је једна од најопаснијих идеолошких колонизација

Папа је упоредио "родну идеологију" са нуклеарним оружјем и генетском манипулацијом, и упозорио је да је то део глобалног рата против брака и породице.
Папа Франциско: Трансродност је једна од најопаснијих идеолошких колонизацијаGetty © Christopher Furlong

Папа Франциско је поновио своје противљење трансродности, упозоравајући да је то опасна идеологија, он је оценио њени заговорници наивни ако верују да су на  путу напретка.

"Родна идеологија данас је једна од најопаснијих идеолошких колонизација", рекао је папа у интервјуу аргентинском листу "Насион" и објаснио:

"Зашто је опасно? Зато што замагљује разлике и вредности мушкараца и жена."

Папа годинама говори против "родне теорије", иако је наглашавао потребу прихватања трансродних особа и пружања пастирског старања. 

На пример, упоредио је "родну идеологију" са нуклеарним оружјем и генетичком манипулацијом, и упозорио је да је то део глобалног рата против брака и породице.

Често је користио термин "идеолошка колонизација" у вези са случајевима у којима утицајне организације и владе захтевају од земаља у развоју да прихвате абортус, контрацепцију и западне вредности пре него што добију новац од помоћи. 

На пример, 2016. се жалио католичким бискупима да се школарци уче да могу да бирају свој пол. 

"Зашто ово подучавају? Јер књиге пишу људи и институције које дају новац."

Папа је за "Насион" рекао да трансродност игнорише неизбежне разлике између мушкараца и жена. 

"Читаво човечанство је почива на напетости које стварају разлике", рекао је он и додао: "Раст се дешава кроз напетост изазвану разликама. Питање рода разводњава разлике и чини свет истим – сви су досадни, сви исти, а то је супротно људском позиву."

Конгрегација за католичко образовање, ватиканска канцеларија која пружа званичне смернице католичким школама, издала је документ у јуну 2019. у којем одбацује "родну идеологију" као "ништа друго до конфузан концепт слободе у домену осећања и жеља". Додаје се да такве теорије настоје да "униште концепт природе".

image