Свет

Лажна застава? Зеленски предвиђа терористички напад на нуклеарку Запорожје

Председник Украјине објавио је драматично упозорење које је више звучи као претња него као искрен позив за помоћ
Лажна застава? Зеленски предвиђа терористички напад на нуклеарку ЗапорожјеGetty © John Moore

Председник Украјине Владимир Зеленски у свом данашњем обраћању устврдио је да се припрема напад на нуклеарну електрану Запорожје, и да ће иза тог напада на нуклеарку која је под контролом Русије стајати - Русија!?

Позивајући се на своју обавештајну службу, Зеленски тврди да има информације како Русија разматра сценарио терористичког напада на нуклеарну електрану иако се она налази под контролом руских снага.

Зеленски каже да су Руси припремили све, иако је и сам свестан да заштите од радиоактивности нема и да би то била пропаст за свакога ко би такав напад покушао.

Злослутно звучи и изјава председника Украјине да радијација не познаје државне границе и да би само ветар могао да одреди њен смер и кретање, па се не зна да ли је у питању упозорење или претња Кијева.

Како каже, такво упозорење је послао свима у свету, од Европе, Америке, Кине, Бразила, Индије, Африке и арапског света, као и међународним организацијама.

"Не би требало да постоји било какав терористички напад на нуклеарне електране било где. Овог пута не би требало да буде као са Каховком - свет је упозорен и зато свет може и мора да делује", каже Зеленски.

Потпуно невероватно звучи сама идеја да би Руси напали нуклеарну електрану коју држе под контролом. Такође, Украјинци су ти који месецима гранатирају подручје око нуклеарке, упркос томе што би и најмање оштећење постројења могло да изазове катастрофалне последице.

Сумњу у праве намере Зеленског изазива и тренутак у коме стиже ова драматична најава: Кијев је сам признао да им дуго најављивана контраофанзива не иде по плану, што значи да Русија, која успешно одолева, тим више нема никакав мотив за овакав чин. За разлику од украјинске стране.

Посебно је лицемерно што се Зеленски позива на пример бране Каховка, коју су Украјинци само током лета и јесени прошле године гађали са 300 пројектила ХИМАРС и на крају, када су сада успели да је трајно оштете, за то су окривили Русију.

Подсетимо, управо због оштећења бране, ниво воде која је потребна да би хладила реакторе је нагло пао, чиме је већ тада Кијев угрозио нормалан рад постројења.

Ово "упозорење" Зеленског је утолико драматичније, јер звучи као да представља припрему за нов напад Украјине, односно, да припрема терен како би се за евентуални инцидент кривица свалила на Русију, по опробаној методи "напада под лажном заставом", фолс флег операција чији је циљ да се за злочин оптужи супарничка страна.

Упозорење је утолико бизарније јер је управо за сутра договорен састанак генералног директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаела Гросија са Алексејем Лихачовим, генералним директором руске државне компаније за нуклеарну енергију "Росатом" у Русији и то у Калињинграду.

Подсетимо, Гроси је од фебруара прошле године више пута посетио електрану Запорожје како би се уверио да она ради у складу са прописима о безбедности.

image