Русија

Критично на Дњепру: У области нуклеарне електране Запорожје нагло опао ниво воде

Још нема ризика за рад нуклеарне електране Запорожје, одржава се ниво воде у базенима које се користе за хлађење истрошеног нуклеарног горива
Критично на Дњепру: У области нуклеарне електране Запорожје нагло опао ниво водеwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

У области нуклеарне електране Запорожје ниво воде у реци Дњепар је нагло опао, изјавио је за "РИА Новости" Владимир Рогов, директор покрета "Ми смо заједно са Русијом".

"Дубина каховског резервоара се брзо смањује", додао је.

Према његовим речима, још нема ризика по рад нуклеарне електране Запорожје. Одржава се ниво воде у базенима који се користе за хлађење истрошеног нуклеарног горива.

Рогов је нагласио да ће сама акумулација Каховке на крају престати да постоји због уништења хидроелектране.

"Можемо већ да заборавимо на резервоар Каховка. Једноставно ће постојати воде Дњепра без пуног резервоара, као што је то било раније. Екосистем ће претрпети значајне промене које, нажалост, неће бити на боље за квалитетан људски живот и пољопривреду", закључио је.

Потпредседник владе Русије Марат Хуснулин изјавио је данас да су сви кримски резервоари напуњени и да воде има за 500 дана, након напада на хидроелектрану Нова Каховска.

Шеф администрације Новокаховског градског округа Владимир Леонтјев окривио је Кијев за уништење хидроелектране, док је портпарол Кремља рекао да је "један од циљева кијевског режима бомбардовања хидроелектране Каховскаја да се Криму ускрати вода".

У ноћи 6. јуна украјинске трупе су извршиле серију напада на хидроелектрану Каховка, уништивши горњи део бране. Сама брана није оштећена, али је почело неконтролисано испуштање воде.

Према последњим подацима, погинуло је шест особа, више од пет хиљада је морало да буде евакуисано.

Како је нагласио председник Русије Владимир Путин, уништење бране је довело до еколошке и хуманитарне катастрофе великих размера.

Хидроелектрана Каховка, осим што снабдева водом базене за хлађење нуклеарног горива НЕ Запорожје, која се налази узводно, веома је значајна за снабдевање водом полуострва Крим, који представља сушан регион. Снабдевање се врши преко Северно-кримског канала, углавном за поливање усева.

Хидроелектрана Каховка је шеста и последња електрана на реци Дњепар, и веома је битна у систему регулације нивоа воде, као наводе "Известија".

Налази се 100 километара  узводно од Црног мора и 60 километра од града Херсона, који је под украјинском контролом. Каховска акумулација представља један од највећих резервоара воде у региону.

image