Свет

Генерални директор ИАЕА најавио путовање у Кијев и НЕ Запорожје, можда и у Москву

Рафаел Гроси је затражио од Украјине и Русије да прихвате пет принципа заштите нуклеарне електране Запорожје
Генерални директор ИАЕА најавио путовање у Кијев и НЕ Запорожје, можда и у Москвуwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију ИАЕА Рафаел Гроси саопштио је да планира да ускоро посети Кијев и Запорошку нуклеарну електрану у Украјини, а можда и Москву.

"Планирам да покушам да одем у Кијев и Запорожје. Вероватно и у Москву", рекао је Гроси новинарима после седнице Савета безбедности УН у уторак, без навођења прецизних временских оквира, преноси ТАСС.

Он је саопштио да експерти Међународне агенције за атомску енергију ИАЕА у овом тренутку нису уочили распоређивање тешког наоружања у Запорожској нуклеарној електрани.

Према његовим речима, ИАЕА има "веома добре стручњаке" који могу да идентификују ову врсту опреме.

Гроси је на седници Савета безбедности УН рекао да ни након вишемесечних напора није успео да обезбеди договор две стране о заштити овог објекта и смањењу ризика од катастрофалног нуклеарног удеса, који би могао да буде изазван војним активностима као што је гранатирање.

Он је затражио од Украјине и Русије да прихвате пет принципа заштите нуклеарне електране Запорожје, највеће нуклеарне електране у Европи, у које спада обавеза да се не врше напади на локацију и са локације електране, да се простор нуклеарке не користи за распоређивање тешког наоружања, као што су вишецевни ракетни бацачи и пројектили, артиљеријски системи и муниција и тенкови, као ни за стационирање трупа.

На састанку у Савету безбедности УН, Гроси је затражио да станице за напајање електричном енергијом изван локације НЕ Запорожје остану доступне и безбедне, као и сви други витални системи који се морају заштитити од напада или саботажа.

image