Русија

ИАЕА: Запорошка нуклеарка може да узима воду из резервоара Каховка

Ситуација је опасна, али нема потребе за паником, оцењују из Међународне агенције за атомску енергију
ИАЕА: Запорошка нуклеарка може да узима воду из резервоара Каховкаwww.globallookpress.com © Dmytro Smolienko

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да Запорошка нуклеарна електрана може да узима воду из Каховског резервоара у јужном току реке Дњепар.

Према подацима агенције, ниво воде у резервоару термоелектране Запорожје спустио се са 17 метара до 11,27 метра и он наставља да пада. 

Стручњаци ИАЕА поручују да више информација о ситуацији могу да добију тек када лично посете термоелектрану која има кључну улогу за рад највеће нуклеарке у Европи. 

Русија је јуче саопштила да су хитне службе, на захтев руководства нуклеарке, обезбедиле стабилно снабдевање водом Запорошке електране. Вода је неопходна за правилан рад и гашење реактора. 

Председник ИАЕА Рафаел Гроси оценио је да је ситуација опасна, али да нема потребе за паником. Додао је да ће ове недеље посетити Кијев и Запорошку нуклеарну електрану.

Тренутно од шест реактора нуклеарке пет је искључено, док се, како је то за РТС рекао стручњак за нуклеарну енергију, научни саветник доктор Илија Плећаш, шести ставља у режим хладног гашења. То значи да је почело и његово гашење.

Ипак, чак и након гашења свих реактора постоји опасност од тога да би могло доћи до катастрофалних последица уколико би нуклеарни отпад био погођен.

Русија месецима упозорава на нападе на Запорошку нуклеарну електрану, а једно од последњих стигло је јуче када је на нападе на инфраструктуру нуклеарке упозорио и председник "Росатома" Алексеј Љихачов.

Последњих дана у близини овог енергетског објекта Русија је такође успела да обори три украјинска дрона са муницијом.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров закључио је да УН и ИАЕА не реагују на упозорења која долазе из Москве. 

image