Свет

Разбијена мрежа трговаца дрогом: Већином Албанци, изгубили зараду већу од милијарду евра

Починиоци су познати и по употреби насиља, укључујући ​​мучења и отмице у сврху изнуде
Разбијена мрежа трговаца дрогом: Већином Албанци, изгубили зараду већу од милијарду евраwww.globallookpress.com © Rainer_Droese, via www.imago-ima

У заједничкој акцији Евроџаста, Европола и органа за спровођење закона у Немачкој, Италији и Холандији, разбијена је мрежу трговаца дрогом углавном састављена од албанских држављана, и том приликом је ухапшено 35 осумњичених и претресено 51 место.

У акцији је учествовало више од 600 полицајаца, а криминална мрежа наводно је одговорна за велики шверц кокаина и канабиса из Јужне Америке у Европу и његову даљу дистрибуцију широм Европске уније, објавио је Европол.

Починиоци су познати и по употреби насиља, укључујући ​​мучења и отмице у сврху изнуде. Они су имали неколико логистичких база, у којима су биле ускладиштене опојне супстанце и имовинска корист стечена кривичним делом, а тамо су се могли састајати сарадници у криминалној мрежи.

Трговци дрогом су поседовали велику флоту возила опремљених софистицираним скривеним одељцима, мобилним телефонима опремљеним апликацијама за шифроване поруке и другим услужним програмима.

Према истрази, криминална мрежа је у периоду од марта 2020. до јуна 2021. најмање 36 пута увезла робе укупне количине од једне тоне кокаина и једне тоне хашиша. Ове супстанце би на дистрибутивном тржишту донеле више од милијарду евра.

Током истраге заплењено је и више од милион евра у готовини. Евроџаст је помогао властима поменутих земаља у успостављању и финансирању заједничког истражног тима у случају.

image