Свет

САД уводе нова ограничења за извоз чипова у Кину

Ограничења су, тврде неименовани извори, последица забринутости да би Кина могла да користи АИ технологије за развој оружја
САД уводе нова ограничења за извоз чипова у Кинуwww.globallookpress.com © Walid Berrazeg

Бајденова администрација разматра нова ограничења за извоз чипова у Кину, јер расте забринутост због опасности од напредних технологија у рукама америчких ривала, тврде неименовани извори, а преноси "Волстрит џорнал".

Министарство трговине могло би већ почетком следећег месеца да заустави испоруку чипова које производи "Енвидија" и други произвођачи у Кину без претходне лиценце, тврде извори.

Акција је само део мера која се односе на контролу извоза, најављених у октобру. 

Овај потез требало би да смањи способност Кине да развија способности вештачке технологије (АИ), након прошлогодишњих ограничења на извоз најнапреднијих чипова, које производе "Енвидија" и "Адвенсд мајкро дивајсес" (АМД).

"Енвидија" је одговорила на овај потез тако што је направила нову верзију чипова за кинеско тржиште под називом А800, које имају слабије перформансе од оних које је одредило Министарство трговине.

Нова ограничења, која разматра министарство, забранила би чак и продају чипова А800 без лиценце, додају анонимни извори.

Термини за увођење нових правила су још неизвесни, јер произвођачи чипова захтевају од администрације да одустане или да барем ублажи ограничења. Претпоставља се да ће Бајденова администрација сачекати посету министарке финансија Џенет Јелен Кини почетком јула.

АИ технологије као део политике националне безбедности

Амерички званичници све чешће гледају на АИ технологије као на део политике националне безбедности. Оружје које се базира на вештачкој интелигенцији, тврде ови извори, могло би да америчким ривалима омогући предност на бојном пољу, а АИ алати да се користе за прављење хемијског оружја или за производњу нових рачунарских кодова.

Заштита критичних технологија, уз минимизирање утицаја на пословање компанија из САД и других западних држава, представља тежак изазов за администрацију. "Штитимо наше темељне технологије малим двориштем и високом оградом", рекао је у априлу саветник за националну безбедност Џејк Саливен.

Министарство трговине је у октобру увело низ строгих мера за контролу извоза напредних полупроводника. Од прошле јесени, администрација преговара са погођеним предузећима и са владама западних држава како би се утврдила коначна правила за напредне АИ технологије.

САД су већ убедиле Холандију и Јапан да се придруже ограничењима и да сарађују на обједињавању листе контролисаних артикала.

Очекује да ће САД дозволити произвођачима чипова из Јужне Кореје и Тајвана да наставе са радом и ширењем фабрика у Кини, закључује "Волстрит џорнал", али само уколико је реч о производњи мање напредних или застарелих чипова.

Бајденова администрација разматра и извршну наредбу, која би ограничила улагања САД у Кину и друге земље, које се сматрају за "геополитичке ривале."

image