Свет

Кина спрема одговор на америчка ограничења

Пекинг позива компаније за производњу чипова на хитне разговоре
Кина спрема одговор на америчка ограничењаwww.globallookpress.com

Највиши кинески званичник задужен за технологију сазвао је низ хитних састанака протекле недеље с водећим компанијама на пољу производње полупроводника, како би се проценила штета од ограничења приступу америчким чиповима од стране администрације Џозефа Бајдена, али и да би обећао подршку угроженом сектору, пише "Блумберг".

Министарство индустрије и информационих технологија позвало је руководиоце бројних компанија, укључујући врло значајне "Yangtze Memory Technologies Co." и "Dawning Information Industry Co.", на састанке иза затворених врата откако је Вашингтон открио мере за обуздавање кинеских технолошких амбиција.

Иако за сада нема наговештаја о контрамерама, кинески званичници тврде ће домаћи ИТ сектор обезбедити погођеним компанијама довољну количину чипова како би могли да наставе с радом.

Си Ђинпинг је у обраћању током викенда обећао да ће кинеско технолошко самопоуздање превладати у борби са САД за технолошку надмоћ – што се тумачи као знак да ће Пекинг удвостручити финансијску подршку за секторе као што су вештачка интелигенција и чипови. Међутим, кинески лидер није се директно осврнуо на најновије потезе Вашингтона.

image