Економија

САД планирају да уведу нове технолошке санкције Кини

Још једна мера америчке администрације која отвара могућност јачања руско-кинеске сарадње
САД планирају да уведу нове технолошке санкције Кини© Unsplash / Umberto

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена истражује могућност нових контрола извоза које би Кини ограничиле приступ неким од најмоћнијих рачунарских технологија у настајању, пише "Блумберг".

Потенцијалне мере односе се на још експериментално поље квантног рачунарства, као и софтвера за вештачку интелигенцију.

Сједињене Државе су Кини већ увеле санкције у вези с полупроводницима. Користећи "правило о директном страном производу", које забрањује употребу технологије америчког порекла за санкционисане стране, Бела кућа је забранила кинеској индустрији полупроводника да користи опрему за производњу чипова из САД. Све у циљу да се смањи способност Пекинга да примени најсавременије полупроводнике за оружје и системе за надзор.

Америка је такође прописала под којим условима грађани и становници САД могу да раде у кинеским технолошким фирмама.

Биро за индустрију и безбедност при Министарству трговине, који игра кључну улогу у осмишљавању и спровођењу контроле извоза и који је најавио ограничења за полупроводнике 7. октобра, одбио је да коментарише нове планове. Савет за националну безбедност Беле куће није упознат са додатним ограничењима, преноси "Блумберг". 

Саветник за националну безбедност Џејк Саливан, у прошломесечном говору о технологији, конкурентности и националној безбедности, поменуо је "технологије повезане с рачунарством, укључујући микроелектронику, квантне информационе системе и вештачку интелигенцију" као поља "која ће имати огроман значај у предстојећим деценијама". 

Саливан је указао и на важност контроле извоза како би се "одржала што већа предност" над противницима.

Ширење зида око америчких напредних технологија заправо додатно усмерава Кину на другу страну света, али и приморава остале државе да се определе између две највеће светске економије. Према "Блумберговим" изворима, нови планови САД подељени су са савезницима САД. 

Ово је тек још једна мера америчке администрације која отвара могућност јачања руско-кинеске сарадње. У светлу ограничења у вези с полупроводницима Русија и Кина морају да интензивирају обим заједничке сарадње, иновација и улагања пре свега у тој области.

Управо то истиче и политички аналитичар Тимур Фоменко.

"Једини начин да се избегне притисак америчких технолошких санкција је удруживање стручности и ресурса, без ограничења. Русија и Кина треба да изграде заједничку индустрију полупроводника", каже Фоменко.

Фоменко додаје да су Русија и Кина савршено комплементарне у овом подухвату. Кина поседује вишак капитала, стручности и других ресурса, са све образованијом радном снагом која се истиче у научним областима. С друге стране, Русија има природне материјале потребне за производњу полупроводника. 

Сједињене Државе верују да њихова спољна политика може да осакати Русију и угуши Кину. У том случају, Пекинг мора да осмисли нова тржишта и могућности и формира нову коалицију која ће узвратити америчкој стратегији за технолошка ограничења пре него што буде прекасно, закључује Фоменико.

image