Свет

Кинески министар одбране: Ширимо сарадњу са Русијом

Развој сарадње Русији и Кини ће омогућити да дају позитиван допринос одржавању регионалног и светског мира и стабилности, каже кинески министар одбране Ли Шангфу
Кинески министар одбране: Ширимо сарадњу са Русијом© Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

Кина и Русија требало би да организују више заједничких и вежби и наставе сарадњу у другим областима како би подигле војну сарадњу на нови ниво, изјавио је кинески министар одбране Ли Шангфу.

"Размена и сарадња оружаних снага две земље стабилно се развијају, али има простора за даље унапређење", рекао је Шангфу током разговора са главнокомандујућим Ратне морнарице Русије Николајем Евменовим у Пекингу, а пренело Министарство одбране Народне Републике Кине.

Према његовим речима, односи оружаних снага две државе наставиће да се продубљују и учвршћују, константно напредују и прелазе на нови ниво. Додаје да се нада да ће војна сарадња ојачати комуникацију на свим нивоима и проширити практичну сарадњу у стручним областима.

Он је нагласио да ће развој сарадње Русији и Кини омогућити да "дају позитиван допринос одржавању регионалног и светског мира и стабилности".

Евменов напомиње да Москва придаје велики значај јачању војне сарадње са Пекингом и да има жељу да одржи блиску сарадњу са Кином.

"Две земље ће организовати заједничке поморске вежбе, крстарења и друге важне активности које се тичу обуке", каже Евменов.

Економске и војне везе Москве и Пекинга ојачале су након избијања сукоба у Украјини у фебруару 2022. године. Иако није пружала војну помоћ Русији, Кина се одупрла притиску Запада да званично осуди или санкционише Русију. Кина доследно позива на мирно решење кризе и истиче да су акције Сједињених Америчких Држава и ширење НАТО-а допринели избијању сукоба.

Ли Шангфу, који је средином марта именован за министра одбране, Русију је први пут посетио у априлу. Током разговора са руским колегом Сергејем Шојгуом, он је рекао да је циљ путовања био да "свету покаже висок ниво кинеско-руских односа".

Прошлог месеца Русија је потврдила учешће у кинеским војним вежбама "Север/Интеракција-2023" које ће бити одржане у току ове године. Ваздушне снаге две државе у јуну су извеле шесту заједничку патролну мисију изнад вода Јапанског и Источног кинеског мора.

image