Свет

Кинески министар одбране: Сукоб Кине и САД био би "неподношљива катастрофа"

Ли је индиректно критиковао САД, оптужујући "неке земље" за интензивирање трке у наоружању и намерно мешање у унутрашње ствари других држава
Кинески министар одбране: Сукоб Кине и САД био би "неподношљива катастрофа"© Минобороны России/Wikipedia

Кинески министар одбране Ли Шангфу упозорио је данас да би сукоб Кине и Сједињених Америчких Држава био "неподношљива катастрофа" и поручио да његова земља тежи дијалогу, а не конфронтацији.

Обративши се делегатима на безбедносном самиту Шангри-Ла у Сингапуру, кинески министар одбране је у униформи генерала Народне ослободилачке војске Кине предочио да је "свет довољно велик да Кина и САД могу да напредују заједно", преноси Ројтерс.

"Кина и САД имају различите системе и јесу различите на много других начина. Међутим, то не би требало да спречи две стране да трагају за заједничком основом и заједничким интересима у развоју и продубљивању билатералне сарадње", рекао је Ли.

Упозорио је да је "поново оживео менталитет Хладног рата у азијско-пацифичком региону", иако, како је рекао, његова земља тежи дијалог уместо конфронтацију.

Ли је индиректно критиковао САД, оптужујући "неке земље" за интензивирање трке у наоружању и намерно мешање у унутрашње ствари других држава.

"Узајамно поштовање би требало да надвлада малтретирања и хегемонију", поручио је кинески министар одбране Ли Шангфу.

Страни ратни бродови изазивају провокације

Страни ратни бродови и авиони приближавају се кинеској територији не ради мирног пролаза, већ ради провокације, упозорио је Шангфу.

Наиме, раније је америчка индо-пацифичка команда саопштила да се кинески ратни брод приближио опасној удаљености од 137 метара од америчког разарача Чунг-Хун током заједничке канадско-америчке мисије која је пролазила кроз Тајвански мореуз. 

"Желео бих да питам зашто су се сви ови инциденти које сте споменули десили у областима у близини Кине, а не у областима у близини других земаља?", упитао је.

На питање зашто кинеска страна одбија захтеве Вашингтона за војне контакте, што је довело до комуникацијске кризе између војске двеју земаља, кинески министар је нагласио да је "Кина отворена за комуникацију и додао да постоји много канала за интеракцију између оружаних снага двеју држава.

"Али ми имамо своје принципе комуникације, надамо се да ће наша размена и сарадња бити заснована на међусобном поштовању... Ако немамо међусобно поштовање, онда наша комуникација неће бити продуктивна", закључио је.

Амерички министар одбране Лојд Остин је укорио Кину због одбијања војних преговора, остављајући две суперсиле у ћорсокаку око решавања спорних питања Тајвана, територијалних размирица у Јужном кинеском мору и ограничења која је увео председник САД Џозеф Бајден на извоз полупроводника.

image