Свет

Америка спрема провокацију хемијским оружјем: Обучавају џихадисте у Сирији

Руска спољна обавештајна служба тврди да постоје најмање два доказа да Америка припрема сиријске џихадисте за акције
Америка спрема провокацију хемијским оружјем: Обучавају џихадисте у СиријиGetty © Usaf

САД припремају сиријске џихадисте за могуће нападе хемијским оружјем како би пореметили поновно дипломатско ангажовање Сирије са другим арапским земљама, тврди Спољна обавештајна служба Русије (СВР).

Циљ наводне операције и накнадне медијске кампање био би да покажу арапском свету да је њихова жеља да обнове дијалог са сиријским председником Башаром Асадом био "стратешка грешка", наводи се у саопштењу које је у понедељак објавила руска агенција.

СВР тврди да имају најмање два доказа који поткрепљују ову процену. Један је извештај да су две антивладине оружане групе у провинцији Идлиб вежбале распоређивање хемијског оружја у мају. Овај регион не контролише сиријска влада.

У вежби су учествовали локални огранци џихадистичких група Хурас ал-Дин и туркистанске исламске партије, а том приликом је дошло до тровања стотинак цивила, тврди СВР. Руска агенција наводи да обе џихадистичке групе контролише ЦИА.

Други извештај укључивао је групу која се налази у близини америчке војне базе у Ал-Танфу, коју Пентагон држи у Сирији упркос приговорима владе у Дамаску. Милитанти су добили "бојне главе напуњене токсичним компонентама", наводно уз благослов Вашингтона, саопштио је СВР.

У саопштењу се наводи да администрација америчког председника Џозефа Бајдена "чини све да поремети арапско-сиријску нормализацију и дискредитује сиријско руководство".

Наводи да су трупе лојалне Дамаску користиле хемијско оружје и да су послужиле као кључни елемент јавне кампање Вашингтона против председника Асада, који је захтевао да он мора да оде након што је наводно починио ратне злочине.

Године 2018. тадашњи председник Доналд Трамп наредио је узвратне ударе уз Велику Британију и Француску, неколико дана након наводног инцидента са хемијским оружјем у Думи, у близини главног града Сирије.

image