Свет

Предност имају богати: Харвард на удару због фаворизовања деце бивших студената и рођака донатора

Шансе белог кандидата са "наслеђем" за упис на "Харвард" петоструко веће у односу на једнако успешног кандидата коме родитељи и рођаци нису некадашњи студенти или донатори
Предност имају богати: Харвард на удару због фаворизовања деце бивших студената и рођака донатораGetty © Photo by Scott Eisen

Харвардов посебан третман за пријем студената чији су родитељи алумнисти, или чији су рођаци донирали новац, заправо је афирмативна акција за богате, пише "Њујорк тајмс". 

У жалби поднетој у понедељак, група правних активиста је захтевала да савезна влада томе стане на крај, тврдећи да је правичност у том домену још већи императив након што је Врховни суд САД донео пресуду да је узимање у обзир расе кандидата при упису на факултет противуставно.

Три групе из Бостона затражиле су да Одељење за образовање преиспита спорну праксу, наводећи да политика пријема на колеџ дискриминише кандидате афромеричког, латиноамеричког и азијског порекла у корист мање квалификованих кандидата белаца који имају породичне везе са бившим студентима и донаторима.

"Зашто награђујемо децу за привилегије и предности које су стекле претходне генерације", питао је Иван Еспиноза-Мадригал, извршни директор фирме Адвокати за грађанска права који води случај. "Презиме ваше породице и величина вашег банковног рачуна нису мерило заслуга и не би требало да утичу на процес пријема на факултет."

Како наводи "Њујорк тајмс", до жалбе либералних група долази неколико дана након што је конзервативна група, "Студенти за поштени пријем", добила свој на Врховном суду. 

Анкета коју је прошле године објавио "Пју рисрч центар" показала је да све већи удео јавности (око 75 одсто) сматра да тзв. наслеђе детета не треба да буде релевантан фактор при пријему на факултет. 

Петер Арћидијаконо, економиста са Универзитета Дјук који је анализирао податке са Харварда, открио је да су шансе белог кандидата са "наслеђем" петоструко веће у односу на једнако успешног кандидата коме родитељи и рођаци нису некадашњи студенти или донатори.

Притужбу Одељењу за образовање поднеле су три групе - "Чика пројекат", организација "Економски развој Афричке заједнице Нове Енглеске" и "Велика Бостонска Латино мрежа".

image