Свет

Кина ограничава извоз материјала за производњу чипова

Потез да се контролишу ретки елементи које Пекинг класификује као стратешке долази у тренутку када Вашингтон разматра нова ограничења за испоруку хај-тек микрочипова у Кину
Кина ограничава извоз материјала за производњу чиповаwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Кина ће контролисати извоз појединих метала који се нашироко користе у индустрији полупроводника, објавило је тамошње министарство трговине, што је нова мера у све интензивнијем рату Пекинга и Вашингтона око приступа високотехнолошким микрочиповима.

Поменута мера, чији је циљ заштита кинеске националне безбедности и интереса, захтеваће од извозника да траже дозволу за испоруку неких производа од галијума и германијума, преноси Ројтерс.

До одлуке да се контролишу ретки елементи које Пекинг класификује као стратешке долази у тренутку када Вашингтон разматра нова ограничења за испоруку хај-тек микрочипова Кини.

Нове кинеске мере ступају на снагу 1. августа, а примењиваће се на осам хемијских једињења која садрже галијум и на шест једињења с германијумом. Германијум се иначе користи и у оптичким кабловима и соларним панелима.

Кинеско министарство трговине саопштило је да ће извозници морати да прођу процедуру за издавање извозних дозвола, те да ће бити кажњени сви који прекрше нове прописе.

Кина производи већину светског галијума и германијума, метала изузетно важних за технолошке производе. Године 2022. највећи увозници кинеских производа од галијума били су Јапан, Немачка и Холандија, а германијума – Јапан, Француска, Немачка и САД.

Сједињене Државе и Холандија током лета такође припремају нова ограничења продаје опреме за производњу чипова, не би ли тако спречиле да се њихова технологија користи за јачање кинеске војске.

image