Свет

Нетањаху се враћа? Излазне анкете показују да његов десничарски блок води на изборима у Израелу

Бивши израелски премијер могао би да се врати на власт
Нетањаху се враћа? Излазне анкете показују да његов десничарски блок води на изборима у Израелуwww.globallookpress.com © Ilia Yefimovich/dpa

Бивши израелски премијер Бењамин Нетањаху враћа се на велика врата у политику будући да излазне анкете показују да његов десничарски блок има тесну већину на изборима одржаним овог уторка.

Нетањахуу, премијеру са најдужим стажом, суди се због оптужби за корупцију које он негира. Његов блок ће, показују анкете израелске телевизије, освојити 61 или 62 места од 120 колико их има у израелском парламенту, Кнесету.

Анкете могу да се разликују од коначних изборних резултата који се очекују тек касније ове седмице, али ови први подаци показују да десница јача у Израелу.

Пети избори за мање од четири године нису негативно утицали на излазност која је била на највишем нивоу још од 1999.

Овогодишњу кампању обележио је десничар Итамар Бен-Гвир и његов ултранационалистички блок "Религиозни ционизам", који би сада могао да буде трећа по величини странка у парламенту са 15 места, пише Ројтерс.

Безбедност на улицама и скок цена били су на врху листе приоритета бирача у кампањи коју су покренули пребези из владајуће коалиције десничарских, либералних и арапских странака премијера Јаира Лапида која је, како наводи анкета "Канала 12", освојила 55 мандата.

Израелски политички систем у блокади је практично од подизања оптужби против Нетањахуа 2019.

Нетањаху (73) сада рачуна на подршку Бен-Гвира и његовог колеге, крајње десничарског лидера Безалела Смотрича. Могућност да се Бен-Гвир, бивши члан Кача, групе на израелским и америчким листама терориста, придружи коалицији ризикује да алармира савезнике, укључујући Вашингтон, указује Ројтерс.

Лапид је водио је кампању усмерену на оснаживање израелске економије и унапређење дипломатских веза са суседима и земљама попут Либана и Турске, али то није било довољно да заустави десницу.

image
VV inauguration
banner