Свет

Столтенберг: Ердоган одобрио чланство Шведске у НАТО

Ово је историјски корак који све НАТО савезнике чини јачим и сигурнијим, поручио је главни секретар Алијансе
Столтенберг: Ердоган одобрио чланство Шведске у НАТО© Yves Herman, Pool Photo/Танјуг

Шведска постаje 32. чланица Алијансе.

Уочи НАТО самита у Вилњусу, турски председник Реџеп Тајип Ердоган одобрио је чланство Шведске у НАТО, саопштио је данас генерални секретар Северноатланстког савеза Јенс Столтенберг.

"Драго ми је да то објавим након састанка на којима сам био домаћин између турског председника Ердогана и шведског премијера Улфа Кристерсона. Председник Ердоган се сложио да што пре проследи протокол о приступању Шведске Великој народној скупштини Турске и обезбеди ратификацију. Ово је историјски корак који све НАТО савезнике чини јачим и сигурнијим", написао је Столтенберг на Твитеру.

Он је додао да је Шведска појачала мере против тероризма.

Овим поводом огласио се и шведски шеф дипломатије Тобијас Билстром.

"Вечерас смо после преговора у Вилњусу постигли договор са Турском о чланству Шведске у НАТО, што значи да ће сада почети ратификација. Премијер и председник су се руковали поводом договора", написао је шведски министар спољних послова.

Да подсетимо, Турска се једина од 31 државе чланице НАТО блока противила прикључењу скандинавске земље у Алијансу, због критика Стокхолму да  подржавају Радничку партију Курдистана, као и због акција са спаљивањем Курана. 

НАТО добија специјалног координатора за борбу против тероризма

У саопштењу НАТО-а се наводи да су од последњег самита, заједно са Шведском и Турском блиско сарађивали на решавању легитимних безбедносних бојазни Анкаре.

"Као део тог процеса, Шведска је изменила устав, променила законе, значајно проширила сарадњу у борби против тероризма против ПКК (Радничке партије Курдистана) и наставила извоз оружја у Турску, што су сви кораци предвиђени трилатералним меморандумом договореним 2022. године", наводи се у саопштењу.

Истиче се да су Шведска и Турска сагласне да наставе сарадњу у оквиру Трилатералног сталног заједничког механизма успостављеног на Самиту НАТО-а у Мадриду 2022. године и у оквиру новог билатералног споразума о безбедности.

"На првом састанку овог Пакта о безбедности, Шведска ће представити мапу пута као основу своје сталне борбе против тероризма у свим његовим облицима и манифестацијама ка пуној примени свих елемената Трилатералног меморандума, укључујући члан 4", поручује се у саопштењу НАТО-у и додаје да Шведска не пружа подршку организацијама које су у Турској проглашене за терористичке.

Додаје се да су се Шведска и Турска сагласиле да је сарадња у борби против тероризма дугорочан напор, који ће се наставити и након пријема Шведске у НАТО.

Генерални секретар Столтенберг је такође потврдио да НАТО категорички осуђује тероризам у свим његовим облицима и манифестацијама.

Истовремено, НАТО ће значајно интензивирати свој рад у овој области, укључујући и именовање, први пут у историји НАТО-а, специјалног координатора за борбу против тероризма.

"Посвећени смо принципу да не би требало да постоје ограничења, баријере или санкције за трговину и улагања у одбрану међу савезницима. Радићемо на отклањању таквих препрека", поручују из НАТО-а.

Додаје се да су се Анкара и Стокхолм договорили да ојачају економску сарадњу, преко Заједничког економског и трговинског комитета Турске и Шведске (ЈЕТЦО).

"И Турска и Шведска ће настојати да максимално искористе могућности за повећање билатералне трговине и инвестиција. Шведска ће активно подржати напоре за оживљавање процеса придруживања Турске ЕУ, укључујући модернизацију царинске уније ЕУ-Турска и либерализацију визног режима", закључује се у саопштењу Алијансе.

Бајден се радује за 32. савезника 

Амерички председник Џозеф Бајден поздравио је одлуку турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана да подржи ратификацију чланства Шведске у НАТО.

"Поздрављам саопштење које су вечерас објавили Турска, Шведска и генерални секретар НАТО-а, укључујући и обавезу председника Ердогана да проследи Протокол о приступању Шведске Великој народној скупштини Турске на брзу ратификацију", наводи се у изјави Беле куће.

Бајден је додао да је спреман да ради са Ердоганом и Турском на јачању одбране и одвраћању у евроатлантском подручју.

"Радујем се што ћу дочекати премијера Кристерсона и Шведску као нашег 32. савезника у НАТО-у. Захваљујем генералном секретару Столтенбергу на његовом вођству", поручио је Бајден.

Одлуку подржали и Финци

Фински премијер Петери Орпо поздравио је данас одлуку турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да подржи ратификацију чланства Шведске у НАТО, поручивши да је то одлична вест за безбедност нордијског региона и целе Европе.

"Када Шведска буде у НАТО-у, заједно ћемо изградити јачи север", написао је Орпо на Твитеру на шведском.

Реаговала је и шефица финске дипломатије Елина Валтонен која је поручила да је чланство Шведске важно за Шведску, Финску и читав војни савез, као и да је Шведска саставни део европске безбедности.

image